Cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, greco-catolică, este singurul român în viață din actualul Colegiu al Cardinalilor de la Vatican. Deși se numără printre înalții prelați ai lumii catolice, vârsta sa – 93 de ani – îl împiedică să participe la votul pentru alegerea unui nou papă. Lucian Mureșan este al treilea cardinal român din istorie și primul Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din România, o personalitate care a traversat vremuri grele și a rămas un simbol viu al credinței, rezistenței și demnității românești în fața încercărilor istoriei.
Cardinalul Lucian Mureșan, de 93 de ani, arhiepiscop și mitropolit al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, greco-catolică, și este al treilea cardinal din istoria Bisericii greco-catolice din România. De altfel, primul a fost Iuliu Hossu, care a devenit cardinal în 1969, iar cel de-al doilea a fost Alexandru Todea, în 1991.
Potrivit celor de la clujtoday.ro, cardinalul Lucian Mureșan este primul român din istorie care a primit titlul de Arhiepiscop Major. În Biserica Catolică există, în prezent, doar 4 Arhiepiscopi Majori, care conduc Biserici Catolice Orientale. Este primul conducător al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, ce a primit un Papă în Transilvania, mai exact în 2 iunie 2019, când l-a primit în Blaj pe Papa Francisc.
Cine este cardinalul Lucian Mureșan?
Potrivit press.vatican.va, Lucian Mureşan s-a născut la 23 mai 1931 în comuna Ferneziu, azi cartier al municipiului Baia Mare, reşedinţa judeţului Maramureş. A fost al zecelea din cei doisprezece copii ai familiei lui Petru Mureşan şi Maria, născută Breban, în casa cărora se trăia o intensă viaţă creştină, catolică, potrivit episcopiamm.ro.
Mai departe, potrivit sursei citate, acest a urmat şcoala primară în localitatea natală, apoi clasele gimnaziale la Baia Mare şi a absolvit tot acolo o şcoală profesională de prelucrarea lemnului. După satisfacerea serviciului militar şi-a completat studiile medii, urmând liceul tot la Baia Mare. Deşi visul lui era să devină preot greco-catolic, nu şi l-a putut realiza la timp, Biserica Română Unită fiind trecută din 1948 în afara legii. Aşteptând să se ivească o posibilitate de a urma Teologia, s-a angajat şi a lucrat în diverse servicii economice. Potrivit sursei citate, la sugestia Episcopului Iuliu Hossu şi la propunerea lui S. A. Prunduş, în anul 1955 au fost primiţi, în mod excepţional, cinci tineri greco-catolici, câte unul pentru fiecare Eparhie a Bisericii Române Unite, în Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Alba Iulia, secţia română. Printre ei, şi Lucian Mureşan. În anul şcolar universitar 1958/59, după ce au ajuns în anul IV de Teologie, aflând Departamentul cultelor de existenţa lor, a intervenit la Episcopia romano-catolică de Alba Iulia, sub egida căreia funcţiona Institutul, cei cinci l-au părăsit, pentru a nu provoca dificultăţi binefăcătorilor lor, după care a urmat, desigur, exmatricularea. Și-a urmat studiile pentru preoție în ciuda persecuțiilor și, după ce a studiat în secret, a reușit să obțină licența în teologie. În 1964, la 19 decembrie a fost hirotonit preot prin punerea mâinilor Episcopului Auxiliar Dr. Ioan Dragomir al Maramureşului.
După Revoluţie, la 3 martie 1990, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop de Maramureş, fiind în ordinea cronologică al treilea Episcop al acestei Eparhii, după Dr. Alexandru Rusu (+1963 la Gherla) şi Dr. Ioan Dragomir, acesta fiind numai Episcop Auxiliar de Maramureş. La 27 mai 1990 a fost consacrat Episcop, odată cu Vasile Hossu de Oradea, în cadrul Liturghiei arhiereşti festive, sub cerul liber, în Baia Mare, prin punerea mâinilor Mitropolitului Alexandru Todea, asistat de delegatul Papei Ioan Paul al II-lea, Arhiepiscopul Guido del Mestri din diplomaţia Vaticanului, şi de Episcopul Ioan Ploscaru al Lugojului. În data de 18 februarie 2012 papa Benedict al XVI-lea l-a creat cardinal.
Sursă foto: bisericaromanaunita.ro și bisericacatolica.ro.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: