Șase dintre cei 13 senatori și deputați din Argeș sunt nume noi. Două partide au reușit să pătrundă, pentru prima oară, pe scena politică argeșeană, cu câte un deputat.Vorbim de POT și SOS. Deși s-a poziționat pe primul loc și la Senat, și la Camera Deputaților, PSD pare să fie marele pierzător al acestor alegeri și asta, pentru că a avut de unde să cadă. Astfel, din doi senatori și cinci deputați, a reușit să mai obțină doar un senator și trei deputați. I-au rupt din voturi cele două clone PSD care au indus electoratul în eroare, dar și suveraniștii de la AUR, POT și SOS.
S-au „bătut” pe un loc, dar… n-au prins niciunul!
Până să înceapă toată nebunia, PSD se gândea, fără emoții, la cel puțin patru deputați, acesta fiind și motivul pentru care al patrulea loc a fost foarte disputat între Nicolae Pavelescu și Ioana Făcăleață, aceasta din urmă reușind să-și adjudece locul. Din păcate pentru ea, efortul a fost în zadar, căci nici măcar locul 4 nu a mai fost eligibil. Să fie oare acesta motivul pentru care, la Mioveni, rezultatele PSD au fost dezastruoase? Pavelescu a fost lider de Sindicat la Dacia Renault și avea o influență destul de mare…
Cine au fost cei trei norocoși social-democrați care au prins un mandat de deputat? Doi dintre ei sunt cunoscuți: Simona Bucura-Oprescu, actual ministru al Muncii, și Remus Mihalcea, medicul care a prins încă un mandat și unul dintre cei mai simpatizați parlamentari PSD (nu doar la el în partid!). Tocmai pentru că vă sunt cunoscuți și pentru că activitatea lor a fost la vedere, nu vom insista asupra celor doi.
Deputat new-entry al PSD
Interesant este candidatul care s-a calificat pentru un mandat de deputat de pe locul al treilea. Prezența acestuia a făcut ceva vâlvă în PSD Argeș, surse din partid spunând că a fost impus de la centru. Venit din Olt, Cătălin-Viorel Mîndroc a apărut în linia întâi a PSD Argeș la alegerile din 2020. L-au despărțit atunci două poziții de funcția de deputat, ocupând locul șapte pe lista PSD Argeș și rămânând, după finalizarea scrutinului, în postura de consilier județean. Anul trecut, și-a dat demisia din CJ și a funcționat, până în această toamnă, din poziția de consilier la nivelul Parlamentului României.
Ovidiu Puiu – Rector al Universității “Constantin Brâncoveanu”
Lista de la Senat a PSD Argeș a fost deschisă de Ovidiu Puiu, profesor universitar, doctor în economie. Rector al Universității “Constantin Brâncoveanu”, a contribuit la formarea a generații întregi de studenți și profesioniști care acum lucrează în poziții cheie din economie. În Senat, Ovidiu Puiu s-a impus rapid prin seriozitate, cunoștințe și dedicare.
PNL, cu un mandat mai puțin, dar cu parlamentari noi
Din doi deputați și un senator, PNL Argeș a rămas în două mandate, unul la Senat și unul la Camera Deputaților. În contextul actual, am putea spune că a făcut o ditamai performanța. Astfel, antreprenorul Mihai Coteț, președintele PNL Pitești, a câștigat un mandat de senator, iar Alina Gorghiu, președinta PNL Argeș, a câștigat singurul mandat de deputat. Ambii vă sunt foarte cunoscuți, primul prin prisma mandatului de consilier local și candidat la Primăria Pitești, iar Alina Gorghiu prin faptul că este un politician de carieră, în mandatul ce tocmai se încheie bifând portofoliul de ministru al Justiției.
USR – mandat cu repetiție
Ca și PNL, și USR a obținut tot două mandate de parlamentari, unul la Senat și altul la Camera Deputaților, în speță Narcis Mircescu și Ionuț Moșteanu. Și unul, și celălalt vă sunt cunoscuți prin prisma activității lor politice. E drept, Narcis Mircescu a fost mai puțin vocal, însă a avut un prim mandat destul de activ și implicat în chestiunile ce privesc, în special, politica mare.
AUR – unul vechi și doi nou-nouți
Senatorul Mircia Chelaru a reușit să obțină încă un mandat de senator. Nici nu ar fi fost greu, ținând cont de scorul AUR, partid care s-a situat pe locul doi în Argeș. Aflat la primul mandat de deputat, Bogdan Velcescu, președintele AUR Argeș, s-a impus ca un lider care taie în carne vie, reușind să rămână în grațiile lui George Simion în ciuda tuturor celor care s-au plâns de modul în care acesta gestionează filiala. Al doilea mandat de deputat a fost obținut de Cristina Irina Butură. Aceasta a absolvit școala postliceală sanitară din Alba-Iulia. A profesat în cadrul Spitalului de Urgență secția Terapie Intensivă timp de nouă ani. A locuit șase ani în Londra, unde a și profesat în calitate de asistent. A devenit membru AUR chiar de la lansarea partidului, în 2019, implicându-se în dezvoltarea aripii AUR UK, fiind numită președinte de filială locală. AUR este primul partid politic în care a intrat.
Deputat antigay, la SOS
SOS a reușit să obțină un mandate de deputat în Argeș, în persoana lui Tudor Ionescu. Acesta este avocat și spune că luptă de peste 25 de ani pentru „România Mare și pentru reunificarea națiunii române în vechile hotare”. Și nu e singura luptă pe care o duce pentru că, mai spune acesta, „lupt de peste 25 de ani pentru familia tradițională, pentru normalitate și împotriva căsătoriilor homosexuale, pentru unitate națională și împotriva separatismului maghiar, lupt împotriva creării Ținutului Secuiesc, lupt de peste 25 de ani pentru Dumnezeu, neam și țară.”. Iată un parlamentar care se înscrie total în peisajul partidului pe care îl reprezintă!
Dorin Popa sau… încă mai POT
Candidatul surpriză a venit de la POT. Și a câștigat și un mandat de deputat. Dorin Popa este un nume controversat în istoria postdecembristă a Argeșului. Acestuia i se mai spune și „revoluționarul fără revoluție”, fiind implicat în scandalul fabricării de revoluționari pe bandă rulantă, de la primari şi senatori și până la prieteni ai traficanţilor de droguri.
Material realizat de Iulia Bădulescu.
Foto descriptiv. Sursă foto: ediția tipărită.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: