Clubul Salvatorului: Educație pentru primul ajutor și siguranță în școlile rurale din Argeș

de | 16.05.2025 15:25 | Județean, Lifestyle

Crucea Roșie Argeș implementează proiectul „Clubul Salvatorului” în șase școli rurale, pregătind elevi și profesori pentru acordarea primului ajutor, gestionarea situațiilor de urgență și intervenția în caz de dezastru, în colaborare cu autoritățile locale, pentru a promova cultura prevenției și responsabilitatea socială în comunitățile din județul Argeș. Proiectul ”CLUBUL SALVATORULUI”, implimentat în șase școli rurale din județul nostru se desfășoară în perioada iunie – noiembrie 2025. Potrivit comunicatului de presă primit de la CJ ARgeș, proiectul este finanțat de Crucea Roșie Română. Filiala de Cruce Roșie Argeș este sprijinită de Instituția Prefectului – Județul Argeș și Consiliul Județean (CJ) Argeș.

Scopul proiectului: formarea și consolidarea deprinderilor elevilor din școli din zonele rurale pentru acordarea primului ajutor de bază și pregătirea pentru intervenții în caz de dezastre.

Potrivit sursei citate, obiectivele proiectului sunt următoarele:

  1. Pregătirea pentru acordarea primului ajutor în caz de urgența: În cazul unui stop cardio-respirator, șansele de supraviețuire scad cu 10% pentru fiecare minut în care nu se aplică manevrele de resuscitare.
  2. Reducerea anxietății în situații critice: Cursurile de prim ajutor oferă elevilor instrumentele necesare pentru a rămâne calmi și eficienți în fața unei situații de criză. Ei învață cum să facă față stresului și cum să își păstreze concentrarea atunci când contează cel mai mult.
  3. Educație pentru responsabilitate socială: Prin aceste cursuri, elevii sunt încurajați să devină cetățeni activi și responsabili. Ei sunt instruiți să acorde atenție nevoilor celor din jur și să intervină atunci când cineva are nevoie de ajutor.
  4. Formarea unei culturi de prevenție și siguranță: Educația în prim ajutor nu se oprește la salvarea de vieți. Ea promovează o cultură a prevenției, în care elevii sunt conștienți de riscuri și învață cum să le evite, reducând astfel incidența accidentelor.
  5. Pregătirea în caz de dezastru: Cunoașterea principiilor de supraviețuire și pregătirea elevilor pentru a acționa în mod organizat în caz de dezastru, întocmirea planurilor de răspuns în caz de dezastru.
  6. Asigurarea sustenabilității proiectului: Pregătirea profesorilor prin cursuri de prim ajutor de baza și cursuri de pregătire pentru dezastre, pentru a presta activități și demonstrații de prim ajutor și pentru alți copii din comunitatea școlară după încheierea proiectului. Beneficiarii proiectului sunt 300 de elevi cu vârste de 11-15 ani din școlile din mediul rural participanți la cursul de prim ajutor de bază și la cursul de pregătire pentru dezastre și minim 24 de profesori (6 școli din mediul rural) pregătiți în cadrul cursului de prim ajutor de bază.

Fiecare școală va fi dotată cu câte o trusă de prim ajutor echipată și un kit demonstrativ pentru dezastre.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB CJ ARges

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Șoferi inconștienți pe străzile din Argeș! Unul era băut, altul gonea cu 120 km/h prin localitate

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole