BNR şi Alpha Bank Romania organizează expoziţia “Cele două feţe ale monedei. Mijloace de schimb – Capodopere ale artei”. Astfel, până la 1 martie 2024, Muzeul Băncii Naționale a României găzduiește această expoziție temporară în cadrul căreia publicul poate admira 100 dintre cele mai valoroase monede antice aparținând Colecției Numismatice Alpha Bank, una dintre cele mai importante și valoroase la nivel mondial, a anunțat, de curând, BNR.
În premieră în România vizitatorii vor putea admira o hektă, prima monedă emisă vreodată, realizată din electrum, un aliaj natural de aur și argint, bătută în regatul lidian din Asia Mică, între 630 – 600 î.Hr. Totodată, va putea fi urmărit modul în care utilizarea monedei s-a răspândit treptat în zonele în care grecii antici și-au impus supremația. De asemenea, sunt prezente în expoziție și monedele emise de cetățile Histria și Callatis în secolele V-IV î.Hr., drahmele histriene fiind primele monede bătute pe actualul teritoriu al României.
Când poate fi vizitată
Potrivit comunicatului BNR, o secțiune aparte în cadrul expoziției este cea intitulată ”Moneda în cetățile grecești Histria, Tomis, Callatis. Imagine și context arheologic”, în care BNR anunță că a expus, alături de monedele emise de aceste orașe, aflate în patrimoniul Muzeului BNR, obiecte puse la dispoziție de Institutul de arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române, respectiv Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Expoziţia poate fi vizitată în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile.
Foto descriptiv. Sursă foto: travelista.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
CROSS organizat la Curtea de Argeș cu ocazia „Săptămânii Europene a Sportului”