Comprimatele cu iodură de potasiu se vor mai găsi încă un an în farmacii

de | 20.10.2024 17:57 | Lifestyle, Național

Ministerul Sănătății a decis prelungirea cu un an, până la 31 decembrie 2025, a termenului până la care farmaciile trebuie să păstreze comprimatele de iodură de potasiu comandate de stat în martie 2022, potrivit news.ro

Această măsură a fost luată inițial ca răspuns la războiul din Ucraina și la riscurile asociate centralelor nucleare din această țară, fiind achiziționate 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu pentru protejarea populației în cazul unui incident nuclear.

Comprimatele, produse de compania Antibiotice Iași, aflată sub controlul Ministerului Sănătății, au fost distribuite farmaciilor prin direcțiile de sănătate publică (DSP). Cu toate acestea, până la 11 septembrie 2024, doar 914.899 de comprimate au fost eliberate către populație, conform sursei citate.

Un nou ordin al ministrului Sănătății (nr. 5.116/2024), publicat recent în Monitorul Oficial, impune farmaciilor comunitare să păstreze comprimatele nedistribuite până la sfârșitul anului 2025. La finalul perioadei, farmaciile vor preda stocurile rămase către direcțiile de sănătate publică județene și din București, prin intermediul companiilor de distribuție de medicamente. Predarea se va face pe baza unui proces-verbal, împreună cu documentele care dovedesc eliberarea medicamentelor către pacienți sau aparținători.

La finalul perioadei, farmaciile (…) predau, prin intermediul companiilor de distribuţie de medicamente, către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, cantităţile rămase în stoc, acordurile pacienţilor, respectiv ale aparţinătorilor, pentru cazurile în care eliberarea medicamentului s-a realizat către aceştia din urmă, privind administrarea tratamentului şi prescripţiile pe baza cărora au eliberat medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, pe bază de proces-verbal de predare-primire”, prevede ordinul.

Această modificare a fost făcută prin actualizarea ordinului nr. 1.648/2022, care inițial prevedea că farmaciile trebuie să păstreze comprimatele de iodură de potasiu timp de doar 6 luni de la recepționare.

Decizia de a achiziționa 30 de milioane de comprimate a venit în contextul unui interes crescut din partea populației pentru iodură de potasiu, ca urmare a temerilor legate de un posibil accident nuclear în Ucraina, țară care găzduiește cinci centrale nucleare active, inclusiv situl centralei de la Cernobîl, faimos pentru accidentul din 1986.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a estimat că între 7 și 8 milioane de persoane ar fi eligibile pentru administrarea iodurii de potasiu în cazul unui incident nuclear.

Sursă foto: news.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Peste 250 de autovehicule furate au fost descoperite la frontieră în primele nouă luni ale acestui an

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole