O casă-monument istoric va fi salvată!
Abandonat și aflat în degradare, conacul din Ștefănești, cunoscut drept Casa Donescu, va fi salvat de la pierzanie. Imobilul a fost achiziționat recent de către omul de afaceri argeșean Virgil Popescu, fondator și manager general al companiei de construcții Vectrum Solutions.
Vila are o istorie interesantă care începe la finele secolului XIX, când construcția sa a fost inițiată de către Alexandru Donescu, primar al Bucureștiului în perioada interbelică. La 1947 a fost naționalizată, iar în 1996 a cumpărat-o un alt primar al Capitalei, Crin Halaicu, cu 1 milion de euro. Acesta nu a locuit aici, dar a reabilitat-o, păstrând fidel specificul arhitectural. În 2008, proprietatea a fost cumpărată de omul de afaceri Ionuț Eftime (fost ginere de primar de Pitești), cu 2 milioane de euro. Problemele cu legea nu l-au lăsat însă să se bucure de achiziție și nici să o termine de renovat, așa că vila a fost abandonată și s-a degradat.
„Treceam mereu pe lângă conac și îl vedeam cum se degradează de la o zi la alta”
Așa cum a relatat publicația „Ancheta”, luna trecută, imobilul a fost scos la licitație, cu un preț de pornire de doar 700.000 euro, mult sub cel de cumpărare. Din fericire, și-a găsit repede un proprietar, care a aflat de vânzare chiar din publicația noastră.
Eu stau în Ștefănești, la 3 minute de mers pe jos de conac. Treceam mereu pe lângă el și îl vedeam cum se degradează de la o zi la alta. Chiar îmi părea rău să îl văd în acea stare! Am aflat din «Ancheta» că se organizează licitația, așa că m-am înscris pentru a îl cumpăra. Mi-am dorit să îl salvez și vreau să îl refac, să îi redau imaginea originală.”, ne-a mărturisit omul de afaceri Virgil Popescu. A fost singura persoană care s-a înscris la respectiva licitație organizată de Biroul Executorilor Judecătorești Asociați Executoris, din București, iar prețul de achiziție a ajuns undeva la 703.000 euro.
Domnia-sa nu a decis încă dacă va fi doar o proprietate de familie sau dacă îl va include în circuitul turistic, considerând că primul pas este acela de a îl renova și apoi de a îi stabili o destinație.
„L-am vizitat și, într-adevăr, este într-o stare jalnică. Ultimele lucrări i-au făcut mai mult rău, i-au stricat farmecul arhitectural punând niște polistiren… Nu știu când vom începe și când se va finaliza reabilitarea, deoarece, mai întâi, trebuie obținute avizele de la Culte. Fiind clasificat ca monument istoric este nevoie de urmarea unor proceduri speciale și de durată.”, a mai adăugat Virgil Popescu.
Vila Donescu se află în cadrul unui domeniu de 6 hectare de teren, cu foișoare, un parc imens cu arbori valoroși, vie și pomi fructiferi. Conacul este compartimentat pe demisol, unde se află crama, parter și două etaje, cu o suprafață utilă de 840 mp. La reabilitarea făcută de Crin Halaicu, conacul a fost îmbogățit cu jacuzzi, șemineu, dressinguri și o piscină. Vila are și anexe, respectiv casa de administrație, unde se află și garajul amenajat pentru 4 mașini.
Cine este Virgil Popescu?
Virgil Popescu a fondat în 2008 compania Vectrum Solution, care oferă o gamă completă de servicii de construcții și instalații, care se bucură în piața de profil de un grad înalt de apreciere, deoarece răspunde cu profesionalism cerințelor tot mai diversificate ale clienților săi. Are în portofoliu construcția de centre comerciale atât în țară, cât și în străinătate, fiind ales ca partener de lanțuri internaționale precum Penny, care i-a încredințat construcția mai multor magazine din țară.
Omul de afaceri argeșean se remarcă și prin implicarea sa în susținerea și încurajarea activităților sportive. Este acționar al echipei de fotbal Universitatea Craiova, iar de-a lungul timpului a sprijinit și echipa de handbal a Clubului Dacia Mioveni, dar și participarea sportivilor români la campionate internaționale.
Foto: ediția tipărită
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro