Unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic, explică, într-o postare publicată pe pagina de Facebook, despre beneficiile consumului unui condiment japonez. Renumitul nutriționist susține că efectele benefice ale acestui condiment se manifestă chiar dacă e consumat în doze mici.
”Toată lumea este de acord, mâncarea japoneză e sănătoasă. Dar ce înseamnă mâncare japoneză? Primul preparat care ne vine în minte este Sushi. Ingredientele sunt foarte simple- orez fiert modelat sub forma unor grămăjoare mici, peste care se pune o bucățică de pește crud (somon, ton, doradă), creveți sau alte fructe de mare. Tot produse tradițional japoneze sunt rulourile de orez numite Maki sau Sashimi, adică feliuțele subțiri de pește crud- de data asta fără nicio urmă de carbohidrați”, explică în deschidere Mihaela Bilic.
”Pasta de wasabi accelerează circulația și metabolismul”
”Ce învățăm de la japonezi? Că e sănătos să mănânci peștele nepreparat termic. Pentru siguranța alimentară se folosește sos de soia, ridiche murată și wasabi (pastă de hrean) care împiedică multiplicarea bacteriană, dar au și rolul de a “marina” proteinele din pește datorită sării și acidității.
Orezul are în primul rând rol hrănitor- conține amidon cu absorția lentă, deci satură și ține de foame. Apoi, pentru că este consumat rece, are și rol prebiotic. Un alt avantaj este că orezul nu are gluten iar grăsimea este aproape inexistentă în orice preparat tip Sushi.
Atenție, Sushi este dietetic, dar asta nu înseamnă că nu are calorii! Platoul format din Sushi și Maki are 440 g și 600 calorii, în schimb platoul cu Sashimi de somon are 150 g și 260 calorii. Diferența dintre ele o face, bineînțeles, orezul. Chiar și așa, Sushi este un fel de mâncare simplu și sigur pentru siluetă- nu are grăsimi ascunse, nu este gătit/prăjit, nu conține sos de amidon și glutamat cum au toate mâncărurile chinezești, iar pasta de wasabi accelerează circulația și metabolismul”, mai adaugă nutriționistul.
Antiseptic natural
Mai departe, renumitul medic nutriționiști explică că wasabi e un stimulant digestiv, are efect de detoxifiere a ficatului, stimulează metabolismul și accelerează circulația.
”Wasabi sau hreanul japonez este o rădăcinoasă care are multiple virtuți medicinale. Deși este un condiment, nu un aliment, efectele lui benefice se manifestă chiar dacă e consumat în doze mici:
- efect antimicrobian (distruge bacteriile patogene), motiv pentru care se asociază obligatoriu cu peștele crud folosit la sushi
- efect anti-inflamator la nivel articular și intestinal; în plus desfundă sinusurile și căile respiratorii blocate de gripă și răceală
- antiseptic natural, combate bacterii precum E. Coli, stafilococ și chiar Helicobacter pylori; inhibă multiplicarea Streptococului mutans și scade riscul de carii dentare.
Wasabi e un stimulant digestiv, are efect de detoxifiere a ficatului, stimulează metabolismul și accelerează circulația- nu m-aș mira să fie “de vină” pentru longevitatea și sănătatea japonezilor!
Sper că v-am dat suficiente motive să includeți wasabi în alimentația voastră, simplu sau diluat în sos de soia. Merge și cu carne, și cu pește și cu legume și cu orez. Cât despre Sushi, îl găsim proaspăt preparat în supermarket și la restaurante (majoritatea cu livrare la domiciliu)… o alternativă sănătoasă de consumat în loc de fast-food, paste și pizza”, concluzionează Mihaela Bilic.
Foto descriptiv. Sursă foto: pexels.com și FB Mihaela Bilic.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: