Condiții în 2025 pentru ajutoarele de urgență, ajutoarele comunitare și ajutoarele de înmormântare la Pitești

de | 07.02.2025 21:00 | Lifestyle, Din ediția tipărită, Importante, Județean

▼ Se pot primi bani de la primărie inclusiv pentru RMN-uri sau proteze

Consiliul Local Pitești a votat în ședința ordinară care a avut loc săptămâna trecută criteriile de acordare a ajutoarelor de urgență, a ajutoarelor comunitare și a ajutoarelor de înmormântare. Acestea se acordă în bani, în limita fondurilor prevăzute în bugetul local, familiilor sau persoanelor singure defavorizate, cu domiciliul ori reședința în municipiul Pitești, ale căror venituri lunare sunt inferioare cheltuielilor necesare depășirii situației pentru care aceștia solicită ajutorul.

Potrivit Legii nr. 196 din 2016 privind venitul mediu de incluziune, autoritățile administrației publice locale pot acorda, din bugetele proprii, prin hotărâre a consiliilor locale ajutoare de urgență (familiilor sau persoanelor care se află în situații de necesitate cauzate de calamități naturale, incendii, epidemii, epizootii, precum și pentru alte situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială), dar și ajutoare comunitare, pentru persoanele singure și familii aflate în situații de dificultate, după identificarea nevoilor prin anchetă socială.

Cui se acordă ajutoarele și ce sume sunt prevăzute

» Pentru familiile sau persoanele singure care se află în situații de necesitate cauzate  calamităților naturale, incendiilor, accidentelor care duc la distrugerea unor bunuri, în funcție de gravitatea acestora și ale căror pagube sunt neacoperite sau acoperite parțial de către agenții asigurători. Suma maximă pentru această categorie de beneficiari este de 10.000 de lei și se va acorda o singură dată pe an.

» Pentru persoanele care se confruntă cu grave probleme de sănătate dovedite cu acte medicale care necesită investigații de specialitate, tratamente medicale de lungă durată, intervenții chirurgicale și care afectează persoanele lipsite de susținere financiară (fără venituri sau cu venituri reduse), ale căror costuri nu sunt acoperite sau compensate parțial de sistemul de asigurare social de sănătate, se pot da ajutoare de urgență. Suma maximă pentru această categorie de beneficiari este de 6.000 de lei și se va acorda o singură dată pe an.

» În situații de boală sau continuarea tratamentului medical, materiale sanitare și investigații medicale (exemplu RMN, CT etc.), analize medicale ale căror costuri nu sunt acoperite sau sunt compensate parțial de asigurările sociale de sănătate. Suma maximă pentru această categorie de beneficiari este de 2.000 de lei și se va acorda o singură dată pe an.

» În situația persoanelor care au nevoie de proteze, orteze, echipamente asistative etc. aflate în imposibilitatea achiziționării acestora numai din resurse proprii, ale căror costuri nu sunt acoperite sau sunt compensate parțial de asigurările sociale de sănătate, se pot acorda ajutoare de urgență. Suma maximă pentru această categorie de beneficiari este de 3.000 de lei și se va acorda o singură dată pe an.

» Pentru persoanele fără venit cu probleme deosebite de sănătate care nu au asigurare de sănătate și urmează să se adreseze Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, în vederea obținerii avizelor de specialitate, decontarea contravalorii analizelor/consultațiilor medicale în limita sumei de 500 lei/persoană, necesare încadrării în grad de dizabilitate.

» Plata contribuției de asigurări de sănătate pentru persoanele neasigurate medical (și se află în risc de sărăcie și excluziune socială) care necesită tratament medical și spitalizare la propunerea Serviciului Protecția Persoanelor cu Handicap și a Persoanelor Vârstnice  pe perioada în care persoana fără venituri nu are asigurare socială, o singură dată într-un an calendaristic, în limita sumei de 1.200 de leu/persoană.

» Ajutor pentru acoperirea parțială a unor cheltuieli cu înmormântarea persoanei beneficiare de ajutor de incluziune, 2.000 de lei.

» Alte situații deosebite și/sau neprevăzute, calificate astfel prin dispoziția primarului, la propunerea compartimentului de specialitate.

 

Foto: ediția tipărită

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

„Trucurile” specialiștilor: ce pot face cetățenii pentru a trece mai ușor peste criza previzionată în 2025

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Consiliul Local Pitești | Pitești

Ultimele articole