Condiții mai bune pentru pacienți! Spitalul Vedea va avea un nou corp de clădire!

de | 09.02.2023 08:13 | Știri, Administrație, Din ediția tipărită, Județean

Spitalul de Psihiatrie „Sf. Maria” Vedea  este singura unitate sanitară din judeţ care asigură asistenţă medicală pentru pacienţii cronici cu afecţiuni psihice. În această unitate, media zilnică a pacienților internați este de 150 de persoane, însă spitalul este împărțit în două corpuri de clădire, aflate la o distanță de circa 1 km unul de celălalt. Pentru 2023, președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, se arată destul de optimist în ceea ce privește rezolvarea acestei situații până anul viitor. Soluția este una mai veche, dar nu au existat fonduri pentru punerea ei în aplicare și constă în construcția unui corp nou în apropierea unuia dintre cele existente. „Suntem într-o poziție foarte bună în ceea ce privește alocarea de sume de la bugetul statului pentru extinderea Spitalului de Psihiatrie Vedea. Spitalul este foarte vechi, condițiile sunt improprii, iar acest proiect ne va permite ca cel puțin un corp de clădire să fie dezafectat total. Sumele sunt foarte mari, iar noi de la bugetul județean nu ne-am fi permis niciodată să le suportăm. Proiectul este la Ministerul Sănătății, unde vor veni niște finanțări europene, iar pe ordine de prioritate eram pe poziția 1. Sunt multe solicitări din toată țara și sper ca după ce trag linie să rămânem tot acolo sau cel puțin între priorități. Printre argumentele noastre în această cerere este acela că suntem singurul județ din România cu 9 spitale în administrare.”, a declarat președintele CJ Argeș, Ion Mînzînă.

De la 8 – 10 paturi și toaletă pe hol s-ar trece la saloane cu 2 paturi și baie proprie

Noul corp de clădire, conform unui deviz general aprobat în august de consilierii județeni, ar presupune o construcție cu subsol, parter și 2 etaje, valoarea estimativă fiind undeva la 97,3 milioane lei. După cum ne-a declarat managerul Spitalului „Sf. Maria” Vedea, Tatiana Preduț, această investiție ar însemna o creștere uriașă a gradului de confort, dar și o mai mare adresabilitate a pacienților, care nu ar mai fugi de aglomerația din saloane.

Tatiana Predut Vedea

Sunt foarte bucuroasă că extinderea asta înseamnă asigurarea unor condiții hoteliere pentru pacienți la standarde moderne. Dacă acum am salon cu  8 – 10 paturi și toaletă pe hol, după extindere vom avea saloane de 2 paturi cu toaletă proprie. Ar fi un spațiu după standardul modern. În prezent, avem 2 spitale la 1 km distanță unul față de celălalt și trebuie să ducem mâncare, să plimbăm pacientul și altele, ceea ce înseamnă și costuri și timp în plus. În urma investițiilor, tot administrativul ar fi într-un singur loc, am eficientiza cheltuielile și am îmbunătăți activitatea. O să ne rămână și celălalt spațiu, iar acolo putem face alte servicii, precum toxicomanie, pediatrie sau internați de lungă durată.”, ne-a explicat managerul Tatiana Preduț.

Dacă îmbunătățim condițiile, pacienții vor veni mai repede către noi, adică vor opta pentru tratarea unei depresii ușoare sau a unui început de demență. Acum nu sunt tentați să ni se adreseze în faze incipiente când știu că vor mai sta cu alți 7 în salon. Nici acasă nu dormi cu cinci membri ai familiei în cameră! S-a muncit foarte mult anul trecut să actualizăm proiectul, să aducem totul la zi, să avem un proiect matur, ca atunci când apare oportunitatea de finanțare să și aplicăm”,  a mai adăugat domnia-sa.

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole