Condiții mai bune pentru deținuții din Penitenciarul Mioveni, după sesizările către Avocatul Poporului!

de | 13.12.2023 09:25 | Mioveni, Din ediția tipărită, Importante, Lifestyle

Mai mulți deținuți de la Penitenciarul Mioveni au transmis sesizări la începutul anului către Avocatul Poporului, reclamând condițiile detenției.

Aceștia se plângeau că în celule sunt cazate prea multe persoane lipsite de libertate, dar și că în camere există ploșnițe și gândaci. De asemenea, din partea deținuților au existat și reclamații referitoare la meniul oferit, susținând că mâncarea este necorespunzătoare, slab cantitativă și calitativă, iar pâinea este distribuită neambalată.

penitenciarul mioveni - Condiții mai bune pentru deținuții din Penitenciarul Mioveni, după sesizările către Avocatul Poporului!

După reclamațiile ajunse la Avocatul Poporului, după plicul cu ploșnițe moarte adus de deținuți drept probă, dar și după ce un gândac urca pe birou chiar în timpul audierilor, mai multe controale și recomandări au fost emise din partea Avocatului Poporului. Condițiile din Penitenciarul Mioveni s-au îmbunătățit și, potrivit directorului Penitenciarului, subcomisar de poliție penitenciară Patric Ghebaru, deținuții sunt acum mulțumiți.

700 de saltele noi, meniu mai diversificat și pâinea distribuită în pungi

Una dintre recomandările emise de Avocatul Poporului în luna iulie a fost schimbarea saltelelor vechi cu unele din burete ignifug, pentru a combate invazia ploșnițelor. Începând cu luna august, 700 de saltele au fost înlocuite, aproape în toate camerele s-a dat cu glet lavabil, s-au vopsit toate ușile, s-au cumpărat două aparate speciale pentru a ține la distanță insectele și s-a creat o magazie în interior, unde să fie depozitat tot surplusul de bagaje.

O altă problemă reclamată de către deținuți a fost cea a meniului, hrana fiind acum mai diversificată. De asemenea, pâinea este distribuită în prezent în pungi.

Am diversificat puțin hrana, am acordat mai multă atenție cu bucătarii. Noi avem niște valori calorice și niște norme pe care trebuie să le urmăm. Avem mai multe norme – munci ușoare, munci grele, vegetarieni, meniuri diversificate în funcție de afecțiunile medicale”, a explicat Patric Ghebaru.

director la Penitenciarul Mioveni

Pentru implementarea recomandării stabilite, Penitenciarul Mioveni a efectuat demersuri în vederea includerii, ca unitate beneficiară, în acordul-cadru nr. T2/33298 din 23.12.2019 privind furnizarea de saltele ignifuge, a unei cantități de 700 de saltele. În ceea ce privește modul de efectuare a acțiunilor de dezinsecție și deratizare, din documentele transmise de unitate a reieșit faptul că, în anul 2023, Penitenciarul Mioveni a efectuat acțiuni de dezinsecție și deratizare în următoatele date: 21.03.2023, 11.04.2023, 22.06.2023 și 13.07.2023 – activități justificate prin procese-verbale de recepție. De asemenea, în ședința Consiliului de Conducere al Penitenciarului Mioveni, din data de 09.08.2023, s-a hotărât efectuarea de acțiuni de dezinfecție, dezinsecție și deratizare săptămânal, timp de trei luni. Totodată, din informațiile transmise de unitatea penitenciară reiese faptul că au fost asigurate credite bugetare pentru achiziționarea articolelor de cazarmament în suma de 170.000 de lei precum și necesarul de fonduri pentru desfășurarea acțiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare”,  se arată într-un răspuns trimis către Instituția Avocatului Poporului la sfârșitul lunii august de   Administrația Națională a Penitenciarelor.

Legat de condițiile oferite în prezent celor privați de libertate, directorul Penitenciarului Mioveni a declarat pentru publicația „Ancheta”:

Dacă inițial deținuții au relatat o problemă și a constatat și Avocatul Poporului, acum sunt convins că măsurile întreprinse pentru combaterea ploșnițelor și a dăunătorilor în unitate au fost unele eficiente, iar planul de măsuri asumat de toate sectoarele a fost unul prin care s-au depus eforturi considerabile. Este un efort comun pe care îl depunem, suntem o comunitate. Noi ne îngrijim, am făcut planificări pe fiecare cameră, dar și planificări generale pentru curățenie în camerele de deținere. La acest moment, sunt suficient de mulțumiți că am reușit să îndepărtăm dăunătorii din camerele de deținere. Este și responsabilitatea noastră să verificăm, dar și a lor să întrețină.”

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Virgil Baciu – recompensat la Gala „Star Construct 2023”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mioveni | Patric Ghebaru | Penitenciarul Mioveni

Ultimele articole