Conf. univ. dr. Adrian Tase: Terra – un pacient febril!

de | 20.07.2025 17:12 | Județean, Din ediția tipărită, Lifestyle

Canicula  ne topește la propriu, iar specialiștii lansează constant avertismente despre cum să ne protejăm în perioadele de căldură excesivă și cum să îi facem față, adresate în special persoanelor cardiace, vârstnicilor și copiilor. Medicul cardiolog Adrian Tase, care constant oferă sfaturi despre cum să ne menținem o stare optimă de sănătate, ne oferă, de această dată, o altă perspecivă vizavi de temperaturile ridicate.

„Aceste zile caniculare cu exces de radiații ionizante ne oferă prilejul unei discuții despre schimbările climatice. Acest proces a început lent, odată cu Revoluția Industrială, pe la 1850, cu apariția termocentralelor, s-a accelerat în secolul XX prin verticalizarea construcției de mașini și prezintă o creștere logaritmică în zilele noastre.

Faptul că încălzirea globală a ajuns în zilele noastre deopotrivă o amenințare și o provocare are și abordări medicale. Putem spune că planeta noastră este tot mai febrilă ceea ce, desigur, perturbă buna funcționare a proceselor fiziologice.

De mai bine de două decenii s-a declarat oficial că acest proces poate deveni ireversibil prin creșterea temperaturii mondiale peste pragul critic de plus 2 grade C, dacă nu se iau rapid măsuri eficiente sinergice la nivel global.

Uniunea Europeană și Japonia au fost primele care au înțeles magnitudinea fenomenului și necesitatea răspunsului integrat, organizând la Kyoto în 1997 și, respectiv, Paris în 2016, întâlniri importante cu partenerii globali. Din păcate, nu toți actorii statali au înțeles că protejarea mediului incumbă solidaritate planetară și acceptarea unor pierderi economice pe perioada de tranziție la energia curată.

Cauze

Printre cauzele majore ale încălzirii globale se numără utilizarea combustibililor fosili (petrol, gaze naturale, cărbune), defrișarea pădurilor (pentru a crea terenuri agricole sau spații pentru construcții), conflictele armate incandescente.

În această logică, automobilele cu combustie termică cedează treptat locul automobilelor hibrid și electrice, dar va mai dura până când transportul non-fosil va fi generalizat. În al doilea rând, există programe de oprire a defrișărilor forestiere, dar nu peste tot în lume; în plus, incendiile de pădure care apar în țările mediteraneene, California etc., decimează «aurul verde».

Continuând în aceeași cheie, conflagrația globală din ultimii ani generează explozii de amploare atât în teatrele de operații militare, cât și în depozitele de carburanți din spatele frontului și, mai grav, chiar în zone civile, constituind o piedică în păstrarea temperaturii planetei noastre.

Efecte

Un efect advers major este topirea ghețarilor și a calotelor glaciare cu dispariția consecutivă a sporturilor de iarnă, dar și cu declanșarea unor erupții vulcanice. Deglacizarea conduce la inundarea consecutivă a porturilor, prima victimă în acest proces fiind sublima Veneție, pentru a cărei supraviețuire este nevoie de infuzie de capital. Recenta nuntă a multimiliardarului american Jeff  Bezos a adus «orașului gondolelor» și o substanțială donație.

Bufeurile planetei merg la braț cu creșterea radiațiilor ionizante. Acestea pot fi naturale, de origine cosmică sau terestră, respectiv artificiale, din centralele nucleare, din instalații industriale sau dispozitive medicale. Impactul medical este la nivel macroscopic prin arsuri tegumentare și/sau la nivel microscopic prin mutații genice și moarte celulară. De menționat cancerul, care poate apărea la toate nivelurile.

Soluții

Soluțiile includ, pe de o parte, reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră cu minimum 20%, iar pe de altă parte, promovarea surselor de energie curată de origine solară, eoliană, din maree și valuri, precum și din biomasă. De asemenea, tot mai mulți cetățeni din țările dezvoltate economic preferă călătoria cu trenul, mai rapidă și mai curată.

Încălzirea globală este un dușman feroce care, în lipsa măsurilor concrete, poate distruge planeta. Până atunci ne putem aștepta la efecte dezastruoase asupra sănătății oamenilor, cu scăderea calității vieții noastre și incertitudinea existențială pentru generațiile viitoare.”

Sursă foto: ediția tipărită.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Conf. univ. dr. ADRIAN TASE – Excelență în cardiologie, leadership medical și vocație academică

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole