Controale ANSVSA în industria alimentară! Au fost date amenzi de peste 3.4 milioane lei în luna aprilie

de | 21.05.2024 10:21 | Național, Economic

Amenzi de peste 3.4 milioane de lei au fost date în luna aprilie de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în urma unor controale ce au vizat operatorii din industria alimentară care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) transmite că, pe parcursul lunii aprilie, avut loc 13.503  de controale. În urma acestora, inspectorii sanitar veterinari au dat 419 amenzi, în valoare totală de 3.412.200 de lei.

Acţiunile de verificare efectuate la nivel naţional au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, dar și a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Ce nereguli au descoperit inspectorii ANSVSA

Neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, lipsa vestiarului și a grupului sanitar pentru angajați, ambalaje necorespunzătoare sau alimente transportate cu mijloace neînregistrate sanitar – veterinar și pentru siguranța alimentelor sunt câteva dintre neregulile descoperite de inspectorii ANSVSA.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, dintre care menționăm:

  • neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă și fabricație cum ar fi neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor tehnologice de producție, lipsa vestiarului și a grupului sanitar pentru angajați, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanțe destinate operațiunilor de dezinfecție, neefectuarea operațiunilor de DDD în condițiile legislației specifice domeniului alimentar;

  • neconformităţi privind monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;

  • neconformități privind personalul muncitor (neîntocmirea fișelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului);

  • neconformităţi legate de asigurarea trasabilității și conformității produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse alimentare cu modificări organoleptice);

  • alte tipuri de neconformități de genul desfășurării de activități neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, nerespectarea cerinţelor pentru importul produselor alimentare, transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar – veterinar și pentru siguranța alimentelor.”, transmite reprezentanții ANSVSA

Foto descriptiv zcj.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Litoralul pentru toți 2024. Tarife de la 35 de lei pe noapte

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole