Controale ANSVSA în luna aprilie! Amenzi de peste 2.6 milioane de lei

de | 13.05.2025 09:02 | Național, Economic, Eveniment

În luna aprilie 2025, inspectorii din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au desfășurat o serie de controale în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală, vizând operatorii din industria alimentară care activează în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii și produselor de patiserie, băuturi răcoritoare și alcoolice, precum și alte produse alimentare.

În total, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene și Direcția Municipiului București au efectuat 10.151 de controale, vizând unități din sectorul agroalimentar. În urma acestora, au fost aplicate 173 de avertismente și 354 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.670.200 de lei.

Controalele ANSVSA au avut ca scop prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor, iar inspectorii au acordat și consiliere operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile au fost aplicate atunci când deficiențele nu au fost remediate într-un termen rezonabil sau în cazurile în care riscurile pentru siguranța alimentelor au fost semnificative.

Principalele nereguli identificate au fost:

  • Neconformități legate de personal (fișe de aptitudini neîntocmite, cursuri de igienă neefectuate, nepăstrarea documentelor de sănătate);
  • Probleme cu trasabilitatea și conformitatea produselor (etichetare incorectă, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaje necorespunzătoare);
  • Nerespectarea cerințelor HACCP;
  • Întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și de producție;
  • Lipsa unor echipamente igienice adecvate, precum vestiare și grupuri sanitare pentru angajați.

Aceste acțiuni fac parte din Programul de supraveghere și control al ANSVSA pentru anul 2025 și au vizat următoarele aspecte esențiale:

  • Respectarea cerințelor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților alimentare;

  • Întreținerea și igienizarea corectă a spațiilor de manipulare a produselor alimentare;

  • Condițiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime și produselor finite;

  • Cerințele de trasabilitate, etichetare și controlul dăunătorilor;

  • Implementarea corectă a procedurilor HACCP și a programelor de autocontrol.”, transmit reprezentanții ANSVSA

Reamintim cetățenilor că pot apela numărul Call Center al ANSVSA – 0800.826.787, un serviciu telefonic gratuit, disponibil din orice rețea de telefonie, pentru a face sesizări sau a obține informații legate de siguranța alimentelor.

Foto descriptiv zcj.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Restricții de trafic pe Autostrada A1 București-Pitești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: