Controale ANSVSA înainte de 1 Mai! Amenzi de peste 2,8 milioane lei și produse retrase

de | 29.04.2025 17:39 | Național, Eveniment

ANSVSA: Măsuri ferme pentru un 1 Mai și un sezon estival în siguranță!

În perioada 17 – 28 aprilie 2025, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat ample acțiuni de control la nivel național, vizând unitățile din industria alimentară. Verificările au avut loc în contextul pregătirilor pentru mini-vacanța de 1 Mai și deschiderea sezonului estival, perioade în care consumul de produse alimentare crește semnificativ, mai ales în zonele turistice și de agrement.

Peste 2.700 de unități verificate și sute de nereguli descoperite

Inspectorii ANSVSA au controlat 2.711 obiective autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar. Printre acestea s-au numărat restaurante, pizzerii, cantine, cofetării, supermarketuri, magazine alimentare, pensiuni turistice, puncte gastronomice locale, dar și unități mobile și târguri de produse alimentare.

În urma controalelor, au fost aplicate 286 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 2.842.400 de lei, au fost emise 10 ordonanțe de suspendare a activității și 6 ordonanțe de interzicere a activității.

De asemenea, inspectorii au dispus reținerea a 2.311 kilograme de produse alimentare (carne, pește, pulpe de pui și ouă), care prezentau risc pentru sănătatea consumatorilor.

Nereguli grave: ustensile insalubre, produse fără etichetă,

Potrivit ANSVSA, printre principalele neconformități constatate s-au numărat nerespectarea normelor privind depozitarea și întreținerea spațiilor și echipamentelor de lucru, folosirea ustensilelor și recipientelor insalubre, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor, expunerea la vânzare a produselor alimentare fără etichetă, utilizarea spațiilor neautorizate sau neînregistrate sanitar-veterinar, precum și lipsa trasabilității produselor alimentare.

Controalele nu s-au rezumat doar la sancțiuni. ANSVSA a oferit și sprijin operatorilor economici. Pe lângă măsurile de sancționare, inspectorii au desfășurat și activități de consiliere, oferind recomandări clare pentru îmbunătățirea condițiilor de igienă și siguranță alimentară. Scopul acestor acțiuni este prevenirea incidentelor și protejarea sănătății consumatorilor, în contextul unui număr tot mai mare de turiști.

Recomandăm tuturor consumatorilor să achiziționeze produse alimentare doar din unități sau spații aflate sub control sanitar-veterinar. Protejarea sănătății publice este și va rămâne o prioritate constantă pentru ANSVSA.” – președintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu

Având în vedere că urmează o perioadă cu multe zile libere, vacanțe și aglomerări în zonele turistice, ANSVSA anunță că acțiunile de control vor continua la nivel intensificat. Scopul este prevenirea incidentelor alimentare și evitarea apariției unor focare de toxiinfecții, mai ales în contextul temperaturilor în creștere.

Inspectorii vor fi prezenți atât în locațiile fixe, cât și în cele temporare – terase, festivaluri, târguri și unități mobile de alimentație publică – locuri unde adesea apar abateri în ceea ce privește păstrarea și manipularea corectă a alimentelor.

Sursă foto: Facebook ANSVSA

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Trafic blocat pe A1 din cauza unui incendiu de vegetație!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole