Inspectorii ITM au efectuat controale în cadrul Campaniei Naționale de control în activitatea de depozitare și comercializare a carburanților auto.
Campania Națională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, de către angajatorii care desfășoară activități de depozitare și comercializare a carburanților auto – cod CAEN 4730, 4671 s-a desfășurat în perioada 2 – 4.septembrie.
Iată care au fost obiectivele campaniei:
- Identificarea și verificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă, securitatea și sănătatea în muncă, și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie;
- Eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităților și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare;
- Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.
Bilanțul acțiunilor de control desfășurate este:
- 78 de controale efectuate
- 20 de sancțiuni aplicate
De precizat că valoarea totală a aamenzilor a fost de: 55.500 lei.
ITM Argeș informează de asemenea că în domeniul relațiilor de muncă au avut loc 39 de controale fiind aplicate 9 sancțiuni contravenționale, cuantumul amenzilor fiind de 33.500 lei. Astfel, la un angajator sancționat, a fost depistată ca prestând muncă nedeclarată o persoană, valoarea amenzii aplicate fiind de 20.000 lei.
În domeniul securității și sănătății în muncă au fost efectuate 39 de controale. Au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, cuantumul amenzilor fiind de 22.000 lei.
Principalele deficiențe constatate au fost:
- primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată),
- nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă,
- neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat,
- neasigurarea controlului medical la angajare și periodic,
- neasigurarea instruirii în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic,
- neasigurarea evaluarii riscurilor specifice luând în considerare riscurile generate de atmosferele explozive.
Foto monitorulbt.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Vineri, 13 septembrie. Ziua porților deschise la subunitățile de intervenție din Argeș