Convenția-Cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, drepturile omului și statul de drept a fost semnată!

de | 05.09.2024 21:00 | Național, Politic

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a participat în perioada 4-5 septembrie la Conferința informală a miniștrilor justiției din statele membre ale Consiliului Europei, desfășurată în Vilnius, Republica Lituania. Tema Conferinței a fost ”Europa. Pe calea către răspundere pentru crime internaționale comise în Ucraina.”

Potrivit informării celor de la Ministerul Justiției, conferința a debutat cu semnarea de către Comisia Europeană a Convenției-Cadru A Consiliului Europei privind Inteligența Artificială, Drepturile Omului, Democrația Și Statul De Drept. Prin aceasta, se stabilesc principii și norme generale comune pentru utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale. Sunt luate în considerare sănătatea umană și mediul, precum și aspecte socioeconomice, cum ar fi ocuparea forței de muncă și munca. Convenția urmărește să protejeze drepturile omului, democrația și statul de drept și să promoveze sisteme de inteligență artificială de încredere.

Sursă foto: FB Alina Gorghiu.

”Cel mai important test pentru comunitatea internațională: înființarea rapidă a Tribunalului privind crima de agresiune împotriva Ucrainei.

Azi, miniștrii justiției și alți oficiali din 46 de state au fost la Vilnius pentru Conferința informală a Consiliului Europei. Obiectivul Europei rămâne tragerea la răspundere a celor vinovați pentru crimele din Ucraina. Liderii ruși trebuie aduși în fața justiției. Asta se poate face doar prin înființarea Tribunalului privind Crima de Agresiune. Am pledat pentru cea mai rapidă abordare: un acord între Consiliul Europei și Ucraina pentru înființarea acestui Tribunal. Probe sunt. Vara asta, 14 state au prezentat probe privind crima de agresiune în peste 2000 de dosare. Iar România a avut una dintre cele mai mari contribuții.

Tot azi, la Vilnius, Comisia Europeană a semnat Convenția-Cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, drepturile omului și statul de drept. Inteligența artificială (IA) este și un instrument folosit în propagandă și atacuri hibride pentru a submina drepturile omului și statul de drept. Convenția vine cu reguli clare, la nivel mondial, pentru folosirea responsabilă a IA.

M-am bucurat să discut cu Veronica Mihailov-Moraru ministra justiției din Republica Moldova, cu omologii din Polonia, Adam Bodnar, din Regatul Unit, Shabana Mahmood și din Portugalia, Catarina Sarmento e Castro.

Mulțumesc gazdei, ministra justiției din Lituania, Ewelina Drobowolska, pentru organizarea exemplară a acestei reuniuni”, a transmis pe pagina de Facebook, ministrul Alina Gorghiu.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB Alina Gorghiu.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Radu Perianu anunță seniorii argeșeni că o echipă de juriști va analiza cazurile de recalculare a pensiilor

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | Lituania | Ministrul Justiției | Polonia | Portugalia | Republica Moldova | Ucraina

Ultimele articole