Cosmin Petrescu este tânărul informatician pe care Partidul Național Liberal l-a convins să intre în lupta electorală pentru primăria municipiului Curtea de Argeș. Este președintele organizației locale și a reușit să coaguleze în jurul său o echipă de profesioniști, din domenii diferite, care își doresc să lucreze alături de el pentru a da o nouă față orașului regal. Candidatul PNL a lucrat aproape 20 de ani în zona privată ca project managementului și a decis să facă un pas determinant în linia întâi a politicii liberale, construindu-și un profil public bazat pe dorința de a schimba realitățile sociale și civice din comunitate, pe determinare și pe implementarea unei mentalități în care ”nu se poate” nu există. Despre motivele care l-au împins să candideze pentru funcția de primar, despre aspirațiile și proiectele care îl animă am discutat cu domnia-sa în interviul ce urmează.
▼ Pentru cei care încă nu vă cunosc îndeajuns de bine, cine este Cosmin Petrescu?
– Cosmin este un om obișnuit, un argeșean născut și crescut la Curtea de Argeș. Am absolvit Liceul „Vlaicu Vodă”, mi-au plăcut întotdeauna fizica, matematica, informatica. Am finalizat cursurile Facultății de Cibernetică la ASE și în momentul de față sunt director IT. Am lucrat la o companie multinațională unde eram responsabil de vânzări pentru Europa de Est și vindeam servicii de management pentru benzinării. A fost o perioadă extraordinară, din care am învățat foarte multe despre oameni și despre cum se realizează proiectele.
▼ Ce v-a determinat să intrați în cursa electorală pentru Primăria Curtea de Argeș?
– Este o întrebare pe care o primesc adeseori când merg în mijlocul oamenilor din Curtea de Argeș, și nu numai. Am decis că acum, la 40 de ani plus, când mă apropii de jumătatea vieții, sunt la momentul în care am suficientă experiență, am putere de muncă și ambiția să fac ceva pentru orașul meu. Orașul în care m-am născut, m-am format ca om și care îmi este foarte drag. Toți părăsim orașul natal pentru studii, pentru carieră, dar sufletul rămâne acolo unde ai copilărit. Am decis să fac acest pas în politică, iar opțiunea liberală nu a fost, în fapt, o opțiune. A fost singura direcție în care puteam să merg și cred că orice om cu o gândire liberală alege în această direcție. Totul a fost foarte natural, discuția a fost doar dacă voi face pasul în această zonă necunoscută, pentru că nu știam absolut nimic despre politică.
▼ Ce a împins un informatician, un om sosit din mediul privat, să intre în competiția electorală în administrația bugetară?
– În momentul de față, ocup funcția de director IT la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Am fost președintele grupului de lucru pentru programul IMM Invest, un program mare, care a ajutat foarte mult economia românească și întreprinderile mici și mijlocii în pandemie. Având anterior legături doar cu mediul privat, priveam partea de administrație și ideea de a lucra la companii de stat ca pe o provocare. Industria benzinăriilor suferea, în această zonă nu mai erau oportunități și am preferat să fac un pas către o altă industrie. Am vrut o schimbare, să lucrez într-un alt domeniu. Modul în care am lucrat și am construit echipa la FNG mi-a arătat că, după aceleași principii, poți să realizezi proiecte și la privat, dar și la companii de stat. Și aici, dar și în administrația publică, esențială este comunicarea, întâlnind oameni cu aceleași nevoi. Este important să fii corect și să pui echipa înainte de interesele personale. Atunci își vor da seama că ești un lider, nu un șef.
▼Ce schimbări v-ați dori să vedeți în municipiul Curtea de Argeș?
– Dincolo de asfaltări, canalizări, care ne arată de fapt unde suntem și unde am rămas, îmi doresc proiecte pentru tineri, o sală de cultură multifuncțională, o bază sportivă, un stadion care să nu mai fie încuiat, un ștrand care să nu mai fie în paragină. Îmi doresc o comunicare reală între administrație și oameni, pentru a identifica în mod corect nevoile reale ale comunității și a putea implementa soluții de rezolvare. Aș vrea să văd că performanțele deosebite ale elevilor sunt susținute financiar de administrație, avem două echipe de robotică, elevi care merită ajutor și susținere. Avem un potențial turistic extraordinar, dar nu avem un cinematograf, nu avem o piscină, trebuie să mergi la Domnești sau Vâlcea, nu avem o pârtie de schi. Agențiile de turism au făcut analize și spun că avem un oraș de 5-6 ore, nu ai de ce să te cazezi, nu ai ce să faci aici. Pentru tinerele familii îmi doresc implementarea stimulentului pentru nou-născuți, în valoare de 1.500 de lei. Este una dintre soluțiile necesare pentru stimularea creșterii demografice, având în vedere că, în ultimii 14 ani, numărul de nașteri a scăzut.
▼ Cum ați caracteriza echipa de consilieri cu care veți ieși în fața alegătorilor la data de 9 iunie?
– Este o echipă diversă, din multe medii, sunt foarte mulți antreprenori, sunt foarte mulți tineri, femei, sunt poștași, foști polițiști și foști pompieri, ingineri silvici. Este o echipă mixtă, care nu are experiența politicului, oameni care au performat fiecare în domeniul lui. Am venit ori eu către ei, ori ei către mine, pentru ca împreună să reușim ce ne-am propus.
▼Cât de importantă este în competiția electorală prietenia veche din liceu pe care o aveți cu Alina Gorghiu, care își are rădăcinile în Curtea de Argeș?
– Mă cunosc cu Alina Gorghiu de foarte multă vreme, suntem prieteni, dar este prima oară când lucrăm împreună într-un mod direct. Faptul că ea m-a propus reprezintă pentru mine o responsabilitate și mai mare, trebuie să muncesc de două ori mai mult, pentru a demonstra că pot face ce îmi propun. Este foarte cunoscută în oraș, este un motor pentru întreaga echipă a PNL Argeș. Vine de la nivel național, aduce notorietatea și contribuția de imagine aferente rolului său public, pentru prima oară vine cineva de la nivel central către județ.
▼Ce feedback aveți din partea alegătorilor până în acest moment?
– Mare parte din oameni mă întreabă dacă voi candida la primărie și îmi spun că la ei nu a venit nimeni niciodată să îi întrebe ceva. Spun că sunt primul care vine printre blocuri, care vine în cartierul Marina, pentru a vedea pe unde trece autostrada, care vine pe strada Râmnicu Vâlcea, unde canalizarea nu funcționează în realitate. Am simțit că oamenii sunt nemulțumiți, din cauza multor neajunsuri. Dacă nu văd o alternativă, nu vor veni la vot.
▼De ce credeți că ați fi un bun primar? Cum v-ați convinge pe dumneavoastră înșivă să vă votați?
– Cred că aș fi un bun primar, pentru că discut foarte mult înainte de a lua o decizie. Puterea este foarte concentrată pe partea executivă într-o primărie, dar trebuie să existe comunicare, să te bazezi pe profesioniști, care să poată oferi puncte de vedere avizate în realizarea diferitelor proiecte. Citind numele și experiența celor 24 de consilieri, plus cei de la Consiliu Județean, oamenii se pot convinge că cel care a coagulat această echipă este un om serios.
Material realizat de Berta Dima.
Material publicat de MB Agency Complete SRL, la comanda Partidului Național Liberal, Filiala Argeș, Cod Unic Mandar Financiar 21240015.
Ziarul Ancheta.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: