Zahărul, un ingredient omnipresent în alimentația modernă, ne oferă iluzia unei plăceri dulci, dar adesea la un cost ascuns pentru sănătatea noastră. De la fast-food la dulciuri și sucuri, consumul de zahăr supraadăugat nu doar că contribuie la obezitate și carii dentare, ci are și efecte devastatoare asupra sistemului imunitar. Celulele noastre de apărare devin mai puțin eficiente în lupta împotriva agenților patogeni din cauza acestui nutrient lipsit de valoare. Unul dintre cei mai cunoscuți medici nutriționiști din România, Mihaela Bilic, vorbește în ultima postare publicată pe pagina de Facebook despre efectele consumului de zahăr în exces.
”Gustul dulce multe rele aduce
Fast-food, Junk-food, produse semipreparate, dulciuri și prăjituri ultra procesate, sucuri, ronțăieli dulci și sărate…Care este ingredientul comun din toate aceste produse? Zahărul supra-adăugat!
Dacă până acum știam că zahărul îngrașă, face carii dentare și crește colesterolul din sânge, aflați că mai nou zahărul scade imunitatea”, precizează nutriționistul în postarea publicată.
Mai departe, Mihaela Bilic, explică că există două mecanisme negative de acțiune: ”Ajuns în intestin, zahărul hrănește virusurile și bacteriile patogene, creează un mediu favorabil dezvoltării acestora. Ori intestinul e responsabil pentru 80% din imunitatea noastră, iar echilibrul dintre bacteriile bune și cele rele determină rezistența organismului la boli. Pe plan local zahărul strică acest echilibru și rezultă așa numita DISBIOZĂ, adică un haos intestinal cu impact imunitar”.
Potrivit sursei citate, un al doilea efect negativ este la nivel sistemic – ”zahărul împiedică leucocitele din sânge să neutralizeze agenții toxici din organism. O doză de băutură răcoritoare care (atenție!) conține 7 lingurițe de zahăr, declanșează după numai 5 minute o scădere cu 35% a capacității de fagocitoză a globulelor albe, efect ce durează câteva ore. Cu alte cuvinte leucocitele nu mai pot “mânca” virusurile și bacteriile cauzatoare de boli. Ce efect au 100 grame de zahăr, adică o sticlă de un litru de suc? Scad cu 97% răspunsul imun!
Zahărul nu conține nutrienți, minerale sau vitamine, ci doar calorii goale. El determină inflamație și oxidare, adică “ruginirea” întregului organism. Prin mediul acid pe care îl creează, zahărul fragilizează toate țesuturile și organele, inclusiv sistemul imunitar. Credeați că zahărul ne face viața mai dulce? Ei bine, se pare că de fapt ne îmbolnăvește și ne îmbătrânește!”, povestește Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Foto descriptiv. Sursă foto: pixabay.com și Facebook Mihaela Bilic.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care vor să meargă în Bosnia și Herțegovina