Cristian Boureanu a fost condamnat la 4 ani de închisoare!

de | 24.03.2022 18:22 | Importante, După subiect, Eveniment

Fostul deputat PDL, Cristian Boureanu, a fost condamnat la patru ani și trei luni de închisoare cu executare. De asemenea, Instanța Supremă a mai decis confiscarea sumei de 2.111.799,71 euro. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), anunțată joi, nu este definitivă.

În același dosar, alături de Cristian Boureanu, a fost condamnat, tot astăzi, fostul ministru de finanțe Sebastian Vlădescu.

De asemenea, magistrații au decis condamnarea, în același dosar, lui Mircea Ionuț Costea la pedeapsa de 7 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în forma complicității și a Mihaelei Mititelu la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de influență, pe care inculpata urmează să o execute în regim de detenție.

Și Constantin Dascălu a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare, fiind acuzat de infracțiunea de luare de mită, pedeapsă pe care o va efectua în regim de detenție.

În baza art. 97 din Codul penal, anulează suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an și 9 luni închisoare, aplicată inculpatului Boureanu Cristian Alexandru prin sentinţa penală nr. 388 din 20 iunie 2018, pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 București în dosarul nr. 24005/299/2017, astfel cum a rămas definitivă prin decizia penală nr. 641 din 9 mai 2019 a Curții de Apel București – Secția a II-a penală).

Descontopește pedeapsa rezultantă de 1 an și 9 luni închisoare, aplicată inculpatului prin decizia penală antemenționată, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor, respectiv 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracţiunii de ultraj (…) contopește pedepsele aplicate inculpatului Boureanu Cristian Alexandru, în pedeapsa cea mai grea de 3 ani și 6 luni închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite de 9 luni închisoare, rezultând o pedeapsă finală de 4 ani și 3 luni închisoare, pe care inculpatul urmează să o execute în regim de detenție”, potrivit deciziei instanței.

Pentru ce au fost acuzați inculpații din lotul Cristian Boureanu

Amintim că inculpații din lotul Cristian Boureanu au fost trimiși în judecată de DNA. Sebastian Vlădescu a fost acuzat de luare de mită și trafic de influență atunci când deținea funcția de ministru al Finanțelor. Mircea Ionuț Costea, fost angajat în același minister, care deținea o funcție de conducere într-o bancă de stat la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită. În același dosar au fost trimiși în judecată administratorul unei societăți comerciale, apropiat de conducerea CNCFR, pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită, dar și Constantin Dascălu secretar de stat în cadrul ministerului transporturilor în perioada săvârșirii faptelor).

Potrivit DNA, activitatea infracțională s-a desfășurat în două etape, în 2005 și 2009. Mai exact, în 2005, cu ocazia unei licitații pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentanții companiei străine au stabilit cu Sebastian Vlădescu, Mircea-Ionuț Costea și persoana apropiată de conducerea CNCFR, să plătească eșalonat acestora, un comision de 3,5% din banii încasați de la statul român, sume de bani pe care le-ar fi primit pe durata contractului. Pentru aceste sume, cei trei ar fi efectuat demersuri pentru a asigura finanțarea suplimentară în vederea încheierii contractului, precum și plata la timp a facturilor emise. În acest context, a fost creat un circuit fictiv, pentru ca banii respectivi să ajungă la inculpați.

Sebastian Vlădescu a primit un milion de euro, Costea Mircea Ionuț a primit 3.121.328,41 lei și 2.320.698 euro, iar persoana apropiată de conducerea CNCFR, administrator a unor societăți comerciale, a primit 3.083.498 lei și 1.050.087 euro.

În anul 2009, reprezentanții companiei au ajuns la o altă înțelegere, prin prisma schimbării Guvernului și a crizei economice care ar fi condus la întârzierea plății facturilor. Astfel, aceștia au promis un comision de 10% din sumele încasate de la statul român către Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe (care îndeplinea din nou funcția de ministru de finanțe), Constantin Dascălu și Cristian Boureanu.

Un nou circuit a fost creat pentru remiterea sumelor de bani, compania străină transferând 11.781.842 euro în conturile a două companii offshore controlate de un cetățean român cu domiciliul în străinătate.

„Ulterior, sumele au fost transferate prin operațiuni succesive către alte societăți offshore, stratificate pe 5 niveluri pentru a îngreuna eventuala urmărire a traseului banilor. În ultima etapă, banii au fost transferați în conturile unor societăți indicate de inculpați sau au fost retrași în numerar și au fost înmânați acestora.

În acest mod, Vlădescu Sebastian-Teodor Gheorghe a primit 2.242.000 euro, Dascălu Constantin a primit 1.114.000 euro, iar Boureanu Cristian Alexandru a primit 2.111.799 euro. Totodată, un director al companiei străine, căruia i-a revenit suma de 1.100.000 euro ca urmare a contribuției sale la activitățile infracționale, a încheiat anterior un acord de recunoaștere a vinovăției, admis de instanța de judecată, transminte instanța.

Reamintim că fostul deputat de Argeș, Cristian Boureanu este fost membru al Parlamentului în legislaturile 2004 – 2008 și 2008 – 2012. Cristian Boureanu a fost ales pe listele PNL în legislatura 2004-2008. Din luna septembrie a anului 2006 a devenit deputat independent.

În 2008, Cristian Boureanu a devenit membru PDL, ulterior devenind vicepreședinte al partidului.

Începând din luna decembrie a anului 2012, Cristian Boureanu a decis să se retragă din viața politică și a demisionat din toate funcțiile pe care le deținea în Partidul Democrat Liberal.

Un alt lider politic al dreptei, respectiv fostul președinte Traian Băsescu, are mari probleme zilele acestea, după ce a fost declarat ofical colaborator al Securității și a ajuns la spital.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Cristian Boureanu | PNL