▼ Ion Sănduloiu: „Ar trebui să fim în jur de 75 de angajați!”
Serviciile Salvamont din toată țara se confruntă cu o criză acută de personal, situație care îngreunează misiunea salvatorilor montani. Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, gradul de acoperire a personalului în cadrul Serviciilor Salvamont România este de sub 18% la nivel național.
Șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, a declarat că, în prezent, la nivel național, sunt angajați 326 de salvamontiști, însă numărul optim ar trebui să fie de 1.531. Acesta a precizat că sunt județe unde acoperirea de personal este sub 5%. Fenomenul duce la epuizarea salvamontiștilor care sunt nevoiți să intervină la tot mai multe misiuni.
Situația din Argeș nu este departe de cea de la nivel național. Deși este unul dintre serviciile județene cu cei mai mulți angajați din țară, lipsa de personal se resimte acut și la nivelul județului nostru. În prezent, Salvamont Argeș are 22 de angajați, însă numărul este de departe a fi suficient. Potrivit directorului Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, numărul optim ar trebui să fie în jur 75, pentru o activitate optimă și pentru o acoperire corespunzătoare a celor trei puncte de asistență – Cota 2000, Nucșoara, Voinea și Brusturet, care urmează a fi pregătit.
La o operațiune de salvare ar trebui să participe șase salvamontiști, aceștia lucrând în patru schimburi. Nu puține sunt situațiile în care, din lipsă de personal, angajații sunt solicitați și în timpul liber pentru a veni în sprijinul turiștilor aflați în dificultate.
Ion Sănduloiu, Salvamont Argeș: „Riscurile cresc când oamenii sunt puțini”
„Am făcut niște solicitări către guvern, către Ministerul Finanțelor, către Ministerul Dezvoltării să putem face angajări după numărul necesar, nu după numărul fix ocupate de bugetari la nivel județean. Încercăm să facem angajări în timp, pentru că nici nu am avea de unde să angajăm 50 de salvamontiști, fiind o meserie rară. Formația de intervenție este constituită din minimum șase salvatori montani. Noi avem câte doi, trei, patru, în funcție de perioadă și de concedii. În zonele mai apropiate, cum ar fi Câmpulung, chemăm de acasă colegi care sunt disponibili, iar la Cota 2000, spre exemplu, facem echipă cu Sibiul. Acoperim niște masive montane mari, cele mai înalte, cele mai întinse. Alte instituții nu ar putea funcționa cu numărul acesta de oameni, dar la noi este pasiune. Contează ca oamenii să fie foarte bine pregătiți, la noi sunt toți atestați, inclusiv voluntarii. Suntem toți paramedici, toți angajații și o parte din voluntari. Suntem printre cele mai bine pregătite servicii publice Salvamont din țară și printre cel mai bine plătite. E clar că riscurile cresc când oamenii sunt puțini. Riscurile cresc și pentru că îmbătrânim toți. Când a apărut această meserie, în 2004, eram toți mai tineri. Între timp, am îmbătrânit și e clar că trebuie să fim înlocuiți.”, a declarat, pentru publicația „Ancheta”, directorul Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu.
Foto: ediția tipărită
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Sub 2 candidați pe loc la școlile MAI după testarea psihologică