Pe 20 iulie, creștinii ortodocși prăznuiesc una dintre cele mai importante sărbători cu cruce roșie: Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, mare făcător de minuni, aducător de ploi și ocrotitor al aviatorilor. Tradițiile populare, dar și credința vie în puterea și râvna sa pentru Dumnezeu, fac din această zi un moment încărcat de spiritualitate, respect și reflecție. În cultura populară, Sfântul Ilie este prezentat ca un justițiar ceresc, urcat la cer într-un car de foc și păstrat viu în trup, după voia lui Dumnezeu.
Astăzi, 20 iulie este o zi de mare sărbătoare pentru credincioși: Sfântul Ilie, profetul focului și al tunetului, este cinstit în tradiția ortodoxă ca ocrotitor al agricultorilor, al aerului și al celor care călătoresc prin ceruri. Potrivit credinței populare, se spune că Sfântul Ilie are puterea de a închide și deschide cerurile. Acesta este prezentat, în tradiția populară, mergând pe cer într-un car cu roți de flăcări, tunând și lovind diavolii folosind un bici de foc. De asemenea, este aducător de ploi în perioade de secetă și se spune că poate să provoace furtuni foarte puternice.
Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, celebrat drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă, este considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor, data de 20 iulie fiind, din acest motiv, stabilită drept Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.
Cine a fost Sfântul Ilie
Sfântul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul Aaron), fiind născut cu 800 de ani înainte de Hristos, în Regatul Unit al lui Israel.
”Sfântul și marele Profet Ilie, acest înger întrupat în carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile, era de origine din Tesvi în Galaad. Tradiția apocrifa, care a transmis aceste detalii despre nașterea Profetului, precizează căel era din tribul lui Aaron și deci era Preot. Dar nu se găsește nici o urmă despre acestea în relatarea Scripturii (…).
Se spune că la nașterea sa tatal său a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc și, dându-i numele, i-au dat sămănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieți. încă din copilarie, ținea strict toate poruncile Legii și se ținea în permanență în fața lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferentă, post neîncetat și rugăciune arzătoare, care îi făcura sufletul ca focul șifăcura din el modelul vieții mănăstirești.”, arată cei de la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.
Auzind despre vedenia tatălui, preoții templului din Ierusalim i-au spus lui Sovac că Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică.
Sfântul Ilie s-a născut în perioada domniei regelui Ahab. Regele s-a căsătorit cu Isabela, o prințesă feniciană din Sidon, care se închina zeului Baal. Ahab punea mai mult preț pe frumusețea femeii decât pe credința în Dumnezeu și astfel a a cerut poporului său să se închine zeului Baal, încurajând idolatria. Aceste fapte ale regelui au atras mânia lui Dumnezeu, care i-a încredințat Sfântului Ilie sarcina de a-l mustra pe Ahab și de a convinge poporul să renunțe să se închine la zei. Văzând că sfaturile sale nu sunt ascultate, acesta a decis să-l pedepsească pe rege, dar și pe poporul său.
Sfântul Ilie s-a retras pe malului râului Cherit, iar întreaga țară a fost cuprinsă de secetă și de foamete, pentru trei ani și jumătate. În cele din urmă, oamenii din Israel au recunoscut că au greșit prin închinarea la zeul Baal, strigând:“Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevărat!”. Poporul s-a rugat la Sfântul Ilie, după care ploaia a răcorit pământul, punând capăt secetei.
Sfântului Proroc Ilie a fost ridicat la aer într-un car de foc, nu i-a fost dat să moară. După cum spune tradiția Bisericii, acesta a rămas viu în trup, aflat în grija lui Dumnezeu, în locașurile cerești.
Tradiții și obiceiuri
Sărbătoarea religioasă este însoțită, în popor, de multe obiceiuri frumoase și rugăciuni pentru ploaie și protecție, marcând atitudinea străveche a neamului românesc de respect pentru natură și de încredere în puterea divină. Sfântul Ilie este cinstit în numeroase familii drept un ocrotitor puternic – peste 140.000 de români își sărbătoresc, astăzi, onomastica. La mulți ani tuturor celor care poartă numele Ilie, Ilinca, Elias, Eliana, Elis, Eliade, Iliana, Lia, Lica!
Astăzi e bine să se strângă mierea din stupi, să se ducă fagurii la biserică, pentru binecuvântare, și să se împartă de pomană. Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, nu ai voie să lucrezi, nu se spală, nu se coase și nici nu este bine să te cerți cu cineva. Pe 20 iulie, credincioșii pomenesc sufletele adormiților, mai ales pe cele ale copiilor decedați.
În schimb, dacă plouă de Sfântul Ilie, se spune că alunele vor seca, iar fructele din pomi vor face viermi. Se crede în unele locuri că dacă este furtună de Sfântul Ilie, oamenii trebuie să înfigă un toiag cu mâner din metal în pământ.
Se spune că, în dimineața acestei sărbători, se culegeau plante de leac, mai ales busuioc și se puneau la uscat. După sfințirea plantelor, oamenii le dădeau foc. Cenușa de la plante se putea folosi în scopuri terapeutice. Pentru că se spune că mărul este pomul Sfântului Ilie, nu se mănâncă mere până în această zi. De altfel, până pe 20 iulie, merele nu se scutură, iar dacă scuturi mărul de Sfântul Ilie, se consideră belșug.
Foto descriptiv. Sursă foto: FB Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Omagiu regal la Curtea de Argeș: Slujbă de pomenire pentru Regele Ferdinand I și Regina Maria