Cultura în centrul atenției: Teatru, literatură și expoziții între 01 și 07 februarie

de | 01.02.2025 16:48 | Județean, Cultură

Consiliul Județean Argeș aduce în atenție că urmează o săptămână plină de evenimente culturale și artistice. Cu o diversitate de activități, de la spectacole de teatru și lansări de carte, la expoziții de artă și lecturi publice, acest program promite să încânte și să educe atât tinerii, cât și adulții. Teatrele din județ, bibliotecile și muzeele se unesc pentru a celebra cultura și creativitatea, oferind oportunități de a explora valorile artistice contemporane și tradiționale.

Consiliul Județean Argeș vă invită să participați la activitățile cultural – artistice organizate de către instituțiile subordonate, în perioada 01 – 07 februarie 2025.

SÂMBĂTĂ – 01 FEBRUARIE

Ora: 19.00 – PROȘTII SUB CLAR DE LUNĂ – PROȘTII SUB CLAR DE LUNĂ este o comedie savuroasă, cu dese schimbări de situație, actorii fiind aleși perfect pe tipologia personajelor cu care ne-a obișnuit autorul. Personajele etalează în mod clar atitudini din sfera socialului prezent. Situațiile sunt exploatate în funcție de interesul de moment, corupția macină sistemul fiscal până într-acolo încât, pentru a ajunge la îndeplinirea unui obiectiv, se ajunge la șantaj. Pentru niciunul dintre personajele principale nu există un etalon al valorii, ci doar un comportament bazat pe modele luate din lumea prezentă, pur comercială, în care, fără riscul de a greși, putem spune că nu există valori. În ideea de a fi ceea ce nu sunt, personajele își aplică, fiecare într-un stil propriu, o mască ce nu poate acoperi nicidecum caracterul infect și bazat pe interesul de moment al fiecăruia, indiferent de cadavrele pe care se calcă…(TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Mare).

DUMINICĂ – 02 FEBRUARIE

Ora: 11.30 – FATA MOȘULUI ȘI FATA BABEI – Universul creat de poveștile lui Ion Creangă și-a clădit trăinicia pe mesajele transmise. Pe de o parte copii savurează aventurile personajelor, iar pe de altă parte învață, în cel mai plăcut mod, lecții importante de viață. FATA MOȘULUI ȘI FATA BABEI este basmul care îi învață pe copii să facă diferența dintre bun și rău, dintre frumos și urât. Este o lecție despre generozitate, empatie și hărnicie. O poveste pentru cei mici predată, cu mare artă, de cei mari. Vă așteptăm cu drag! (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Studio „Liviu Ciulei”).

Ora: 19.00 – BONSOIR, PITEȘTI! – Vă așteptăm cu drag la un spectacol unic de revistă „ca la mama ei”. Veți avea parte de un spectacol strălucitor, unde umorul, muzica și dansul se vor împleti armonios sub bagheta unui adevărat maestru al genului, Cezar Ghioca, regizor al Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”. (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Mare).

MIERCURI – 05 FEBRUARIE

Ora: 10.00 – ZICI – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ – Lectură publică din literatura contemporană pentru copii; participă elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială Traian. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala de Conferințe).

JOI – 06 FEBRUARIE

Ora: 13.00 – 1 AUTOR, 2 CĂRȚI – Lansarea volumelor ”POVEȘTI DE IUBIRE ÎN INFERN” și ”PARTIZANII, O ISTORIE A BRAVILOR”, autoare – LUCIA HOSSU-LONGIN; proiecția filmului ”RECURS ÎN CAZUL MOTRESCU”; invitați speciali: prof. univ. ILIE POPA și TEODOR HOSSU-LONGIN, scriitor. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala de Conferințe).

Ora: 14.30 – DIALOGURI IT – BIBLIOTECA ALTFEL: VIZITĂ – Vizitarea secțiilor Bibliotecii Județene Argeș; participă elevi de la Colegiul Național Cantemir Vodă din București. (Biblioteca Județeană Argeș).

Activități culturale organizate de BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ:

În perioada 01 – 07 februarie – SUB DOMNIA CULTURII. CARTE, TIPAR, TIPOGRAFIE ÎN TIMPUL DOMNIEI LUI CONSTANTIN BRÂNCOVEANU – Expoziție de facsimile după cartea românească veche din fondul de documente al Colecțiilor Speciale ale Bibliotecii Județene Argeș (Holul BJA Etajul al-II-lea).

În perioada 01 – 07 februarie – MONEDA – ISTORIE ȘI EVOLUȚIE – Expoziție de fotografii extrase din revista ”Boabe de gâu” (1933). (Holul BJA – Etajul al II-lea).

În perioada 01 – 07 februarie – MOMENTUL ARHITECTURAL. IMAGINI ALE TIMPULUI – Expoziție de artă vizuală – castele, temple, biserici – realizată de elevi de la Liceul de Artă ”Dinu Lipatti”, Clasa prof. Ioana Georgescu. (Holul BJA).

Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:

  • Expoziție de grafică și pictură „Zile la Golești. Atelier Ivanovici”, în parteneriat cu Liceul de Arte „Dinu Lipatti” Pitești. Elevi coordonați de profesorul Marius Viorel Ivanovici (ianuarie-februarie 2025);
  • Expoziție de costume populare din zonele etnografice ale țării din patrimoniul Muzeului Golești Portul popular românesc – măreție și rafinament (noiembrie 2024 – februarie 2025)
  • Expoziție personală artist Eugenia Predică: Miniaturi medievale de manuscris – eveniment realizat în parteneriat cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnică București – Centrul Universitar Pitești;
  • Expoziție temporară Visul unui vis, al artistei plastice Alexandra Chiriță;
  • Expoziție temporară Școala de altă dată!. Expoziția a fost realizată în parteneriat cu Asociația „Muzeul Jucăriilor” din București;
  • Expoziție temporară Pe urmele Goleștilor (secția de istorie a Goleștilor);
  • Expoziţie temporară: Regina Maria la Bran, Expoziție organizată în colaborare cu Muzeul Național Bran (secția: Etnografie);
  • Expoziția tematică despre sistemul medical din spațiul românesc (sec. al XIX-lea) Bolnița banului Radu Golescu.

MUZEUL GOLEȘTI își așteaptă vizitatorii în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 09.00-18.00.

MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ:

Expoziții permanente

  1. Galeria Națională de Artă Naivă

Loc: Corpul C, Intrarea dinspre B-dul Eroilor, Str. Armand Călinescu, nr. 44

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00

  1. Exponatul Lunii Februarie 2025: „Hiperperi bizantini”.

Hiperperul a fost una dintre ultimele monede de aur importante ale Bizanțului înainte de prăbușirea imperiului în 1453.

Despre Hiperperi bizantini (Rolul în economie și comerț):

  • Era folosit în plata tributurilor, taxelor și în tranzacții comerciale de mare valoare.
  • Era recunoscută ca monedă stabilă în estul Mediteranei, având un rol similar cu cel al ducatului venețian.

Loc: Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00

  1. Expoziția Sportului Argeșean – „Campionii”

Loc: Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00

  1. Castrul roman Câmpulung – Jidova

Loc: DN 73, Câmpulung, jud. Argeș

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-17:00

  1. Expoziția Memorială „Dinu Lipatti”

Loc: Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-17:00

  1. Lapidarium

Loc: Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00

  1. Planetariul

Loc: Corpul C, Intrarea dinspre B-dul Eroilor, Str. Armand Călinescu, nr. 44

Program de vizitare: Marți-Duminică, 09:00-17:00 (doar cu programare prealabilă la telefon: 0723.344.586).

Sursă foto: FB CJ Arges.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Marcel Ciolacu: ”Am adoptat azi în Guvern bugetul pe 2025, unul fără modificări de taxe și impozite”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | AUR | București | Dinu Lipatti | DN 73 | elevi | Leordeni | Muzeul Golești | Pitești | Regina Maria | Roman