Cum protejăm animalele în perioadele caniculare?

de | 07.06.2024 18:13 | Național, Lifestyle

Vara, când temperaturile cresc simțitor, și animalele necesită o îngrijire specială. În acest context, veterinarii le recomandă proprietarilor de animale să respecte câteva reguli pentru ca animalele să nu aibă de suferit din cauza caniculei.

Și transportatorii de animale vii trebuie să aibă în vedere câteva recomandări înainte de a porni la drum pe astfel de condiții meteo.

Recomandările ANSVSA pentru crescătorii de animale

În acest context, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor(ANSVSA) le recomandă proprietarilor de animale să asigure toate condițiile necesare pentru a evita apariţia stresului termic.

Una dintre recomandările specialiștilor este ca animalele să fie adăpostite în spații corespunzătoare, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare.

De asemenea, trebuie să fie asigurate cantităţi suficiente de apă şi de furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ).

Proprietarii trebuie să verifice și buna funcţionare a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie, precum şi disponibilitatea echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilaţie şi a generatoarelor de energie electrică.

În caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul orar 12:00 – 18:00, dacă temperatura la umbră depăşeşte 25 grade C, iar la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariţia unor modificări comportamentale a acestora, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă.

În cazul animalelor ţinute afară, proprietarii trebuie să le asigure umbră şi jgheaburi cu apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

În cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii etc.) sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare.

O atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate.”, transmit reprezentanții ANSVSA

Recomandări pentru transportatorii de animale vii

Referitor la transportatorii de animale, ANSVSA aminteşte că aceştia sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile, iar transporturile trebuie realizate pe timpul nopţii sau în primele ore ale dimineţii, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei.

Înainte de a pleca la drum, transportatorii trebuie să verifice dacă există condiţii adecvate de microclimat în mijlocul de transport, hrană şi sursă de apă potabilă şi dacă acestea pot fi asigurate pe întreaga durată a transportului.

Totodată, transportatorii trebuie să verifice traseul și alte aspecte legate de călătorie înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, astfel încât, după încărcarea acestora, să plece cât mai repede pentru a micșora durata călătoriei. La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu 10-20% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică.

Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor pe toată durata transportului astfel încât în orice moment al călătoriei temeperatura să fie cuprinsă între 5°-30°. De asemenea, apa trebuie să fie asigurată permanent.”, adaugă reprezentanții ANSVSA

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Mușătești. Plimbarea cu ATV-ul i-a adus un dosar penal

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANSVSA

Ultimele articole