Într-o declarație la începutul ședinței Guvernului, premierul Marcel Ciolacu a evidențiat progresele economice ale României, subliniind încrederea românilor în titlurile de stat și atragerea de investiții străine. De asemenea, Guvernul continuă să investească în infrastructură și să implementeze măsuri pentru a asigura un Paște liniștit pentru toți cetățenii. Premierul a vorbit și despre faptul că astăzi se aprobă și normele de accesare a voucherelor de vacanţă
Premierul României a explicat că: ”Încep cu un semnal important care vine din zona financiară. Românii au investit deja în titluri de stat o sumă uriașă în acest an, aproape 17,5 miliarde de lei până acum. Estimările arată că populația poate asigura, în 2025, peste 20% din nevoia de împrumuturi a României. Este un record ce arată, de fapt, încrederea românilor în evoluția economiei naționale.
Alt semnal important este legat de întâlnirea de ieri, cu delegația de congresmeni american, cu care am discutat și despre noi investiții ale companiilor din Statele Unite în țara noastră. Avem două exemple chiar zilele acestea. Un fond american a preluat fabrica Kendrion din Sibiu, ce produce sisteme și componente electromecanice, iar gigantul Wendy’s, al treilea lanț de fast-food din lume, își deschide prima unitate pe piața românească, imediat după Paște.
Între timp, noi continuăm marile investiții în infrastructură. Adoptăm azi mai multe hotărâri privind coridoare de expropriere pentru noi loturi de autostrăzi. Este vorba despre un sector din Autostrada Transilvania și a unui segment din Centura de Nord a Capitalei. Conform cifrelor industriei de logistică, cei 1.000 de noi kilometri de autostradă începuți în 2016 și care vor fi gata în 2026 aduc 6 milioane de metri pătrați de depozite logistice în România, cu efecte economice de multiplicare”.
”Aprobăm azi și normele de accesare a voucherelor de vacanţă, cu un mecanism simplu de decontare. Practic, beneficiarii vin cu o declaraţie pe proprie răspundere că au pus de la ei 800 lei, că au folosit cei 800 lei de la Guvern şi aduc o factură de minimum 1.600 lei care să fie decontată.
Și fiindcă urmează Paștele, cer autorităților publice să ia toate măsurile pentru ca românii să petreacă această mare sărbătoare în liniște și în siguranță, oriunde s-ar afla.
Sărbători cât mai liniștite! Vă mulțumesc!”, a transmis în final Marcel Ciolacu.
UPDATE:
Executivul a adoptat HG pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 215/2009. Hotărârea stabilește modalitatea de acordare a voucherelor de vacanță în anul 2025 personalului din instituțiile publice.
Astfel, se stabilește că angajații care optează pentru acordarea voucherelor de vacanță își vor exprima în scris angajamentul de a le utiliza pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea totală a fiecărui pachet de servicii turistice achiziționat, respectiv cel mult 800 de lei pentru achiziționarea de servicii turistice în valoare cumulată de cel puțin 1600 de lei și de a suporta suma de 800 de lei din fonduri proprii.
Unitățile emitente de vouchere de vacanță vor încheia contracte numai cu unitățile afiliate care dețin licență de turism sau certificat de clasificare, emise de administrația publică centrală responsabilă în domeniul turismului și care sunt valabile la data încheierii contractului.
UPDATE 1:
La finalul şedinţei de guvern,Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizarii, Antreprenoriatului și Turismului, a explicat procedura pe care oamenii o vor urma pentru vouchere: ”Omul depune declaraţia pe proprie răspundere, prin care își asumă că va primi acei bani, îi va cheltui și va cofinanța cu 800 de lei un pachet turistic. În clipa respectivă îi vor fi virați cei 800 lei din partea angajatorului pe card, după care omul va merge în vacanță, va avea o factură, va plăti 1.600 lei și atât. ANAF-ul, ca să se asigure, și va face aceste controale random în rândul mai multor beneficiari, va putea să vadă dacă, în dreptul CNP-ului lui X, care a primit cei 800 lei, a fost făcută o plată de minim 1.600 lei și apare o factură din partea unei unități de cazare autorizate de către Ministerul Turismului.”
Totodată, ministrul a mai explicat: ”Banii care nu s-au cheltuit pot să fie retrași. Dacă, de exemplu, omul are o factură de 1.000 de lei și încă o factură de 1.000 de lei la altă unitate de cazare, pentru prima factură de 1.000 de lei, 500 de lei sunt din banii contribuabilului, 500 de lei sunt din voucher şi a mai rămas omul cu încă 300 de lei pe care să-i cheltuie. La următoarea factură, are 1.000 de lei la altă unitate de cazare, din care 300 de lei este diferența care a rămas pe card ca și voucher, 700 lei puși din banii lui. Dacă omul alege să cheltuie doar 1.200 de lei – dau un exemplu – 600 de lei vor fi cheltuiți din voucher, 600 lei va fi contribuția lui. Pentru fiecare leu dat de stat, omul va trebui să pună un leu din buzunar”.
Foto descriptiv. Sursa foto: gov.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: