Deputatul AUR Mircia Chelaru cere în instanţă revizuirea condamnării la închisoare în dosarul „Case pentru generali”

de | 18.07.2024 19:00 | Din ediția tipărită, Județean, Politic

🔻 La 8 ani de la proces, Generalul Chelaru vrea să scape de tinichelele penale

La începutul anului 2016, generalul argeşean în rezervă Mircia Chelaru a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare. Fost şef al Statului Major al Armatei Române în 2000, Mircia Chelaru a fost trimis în judecată într-o speţă disjunsă  din cea a fostului ministru al apărării, Corneliu Dobriţoiu, fiind la vremea respectivă prima decizie definitivă dintr-un dosar mai mare cunoscut sub numele de „Case pentru generali” care a vizat modul în care şi-au cumpărat locuinţele de serviciu fostul ministru şi alţi zece generali şi colonei.

Potrivit rechizitoriului DNA, „la data de 28 octombrie 2000, inculpatul Chelaru Mircia, având funcţia de şef al Statului Major General al Ministerului Apărării Naţionale, ar fi solicitat, prin raport, ministrului Apărării Naţionale aprobarea de a i se repartiza o locuinţă de serviciu.” Acesta a omis însă să precizeze că avea deja o locuinţă în Bucureşti, dobândită din fondul locativ al Ministerului Apărării Naționale.

generalii chelaru si dobritoiu

Generalii de armată Corneliu Dobrițoiu și Mircea Chelaru au fost acuzaţi şi condamnaţi pentru că au prejudiciat statul în scandalul „Case pentru generali” (Sursa foto: Click.ro)

Ulterior, chiar şi după trecerea în rezervă, deşi legea nu îi mai permitea, a continuat să prelungească contractul de închiriere a imobilului MApN, pe care în 2007 l-a cumpărat şi pe care ulterior l-a şi vândut cu 300.000 de euro. Pe lângă condamnare, judecătorii au mai decis ca Mircia Chelaru să plătească aproape 93.000 de lei daune materiale faţă de MApN, dar şi peste 850.000 de lei în contul foloaselor materiale realizate în urma obţinerii locuinţei.

La mai bine de opt ani distanţă de momentul condamnării, Mircia Chelaru, acum deputat AUR, încearcă să scape în instanţă de tinichelele penale, cerând revizuirea în dosarul de corupţie. În primă fază, Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea parlamentarului argeşean: „În baza art.459, alin. 5 Cod procedură penală, respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de revizuentul Chelaru Mircia privind sentinţa penală nr. 663/24.04.2015 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a Penală, definitivă prin decizia penală nr. 120/27.01.2016, în dosarul nr. 6700/3/2014.” – a decis recent instanţa din Capitală.

Generalul Chelaru nu se lasă însă cu una cu două şi insistă să apeleze la această cale extraordinară de atac, declarând apel împotriva deciziei judecătorilor. Apelul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti abia în toamnă, primul termen fiind programat pe  octombrie.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Judecătorii au anulat sancțiunea dispusă de Colegiul „Brătianu” pentru fiul notarului Burcea

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: AUR | Curtea de Apel Bucureşti | Mircia Chelaru | Tribunalul Bucureşti