Mircea Drăghici vrea detenţie cu uşa deschisă nonstop! A dat în judecată Penitenciarul Mioveni

de | 07.08.2024 20:30 | Din ediția tipărită, Eveniment, Importante, Județean, Lifestyle

Aflat de trei ani în spatele gratiilor, fostul deputat argeşean Mircea Drăghici îşi doreşte un regim de detenţie mai permisiv. În prezent, fostul trezorier al Partidului Social Democrat beneficiază de regim semideschis, la Penitenciarul Mioveni, însă a solicitat trecerea la regimul deschis. După ce în aprilie judecătorul de supraveghere a privării de libertate i-a respins cererea, Mircea Drăghici a depus plângere în instanţă împotriva Penitenciarului Mioveni.

► Condamnare de 6 ani în două dosare de corupţie

Exdeputatul Mircea Drăghici a fost condamnat iniţial în vara anului 2021 la 5 ani de închisoare de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fiind acuzat că, în calitate de trezorier al PSD, a utilizat subvențiile partidului în alte scopuri decât cele pentru care fuseseră acordate, mai exact pentru a-şi cumpăra un imobil în cartierul Pipera, oraşul Voluntari cu 380.000 euro, sumă provenită din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă – potrivit procurorilor.

Liviu-Dragnea-Mircea-Draghici

Fostul trezorier al PSD a fost condamnat pentru că a utilizat subvenţiile partidului în scop personal

Un an mai târziu, fostul parlamentar argeşean s-a ales cu o a doua condamnare, după ce a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA, admiţând că a folosit banii din subvenţiile acordate partidului pentru vacanţe exotice, atât pentru el, cât şi pentru alte persoane, printre care şi fostul lider PSD Liviu Dragnea. Astfel, condamnarea lui Mircea Drăghici a crescut la 6 ani de detenţie.

► Mircea Drăghici este încarcerat în regim semideschis

Dată fiind gravitatea faptelor şi durata mare a condamnării, într-o primă fază fostul deputat a fost plasat în regim închis de detenţie, care presupune pază şi supraveghere stricte. Ulterior, a beneficiat de o schimbare a regimului de detenţie, aşa încât în prezent este încarcerat în regim semideschis. Regimul semideschis permite persoanei încarcerate chiar şi scurte permisii pentru a merge acasă, fiind acordat deţinuţilor despre care judecătorii din penitenciare au siguranţa că se vor întoarce înapoi după gratii înainte de expirarea biletelor de voie.

Acum, însă, vrea să plece într-un regim mai blând, mai libertin. În regim deschis, uşile celulelor în care sunt ţinuţi deţinuţii sunt permanent deschise, condamnaţii convieţuind în penitenciar ca într-un mic orăşel în interiorul căruia au libertate de deplasare nelimitată. Un astfel de penitenciar este cel de la Găeşti, unde cel mai probabil îşi doreşte şi Mircea Drăghici să îşi petreacă ultima parte a condamnării. Deocamdată, însă, judecătorul de supraveghere a privării de libertate din Penitenciarul Mioveni i-a respins cererea de schimbare a regimului de detenţie, acesta fiind de altfel şi motivul pentru care fostul deputat a acţionat închisoarea în judecată.

Judecătoria Piteşti a respins însă contestaţia lui Mircea Drăghici ca nefondată, decizia instanţei fiind definitivă. Fostul deputat are o nouă oportunitate de a obţine ceea ce îşi doreşte în toamnă, din şase în şase luni fiind analizate posibilităţile de schimbare a regimului de detenție în cazul fiecărei persoane încarcerate. Schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate în regimul imediat inferior ca grad de severitate se poate dispune ţinându-se seama de natura şi modul de săvârşire a infracţiunii, dacă persoana condamnatăa avut o bună conduită, a muncit în închisoare ori s-a implicat activ în activităţile stabilite de conducerea penitenciarului.

Sursa foto: România Liberă, FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Gheorghe Văsîi – la un pas de eliberare din închisoare

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: DNA | Judecătoria Piteşti | Liviu Dragnea | Mioveni | Mircea Drăghici | Penitenciarul Mioveni