În contextul unei inițiative legislative menite să sprijine pensionarii din sistemul de apărare și ordine publică, proiectul de lege care scutește de impozit pensiile militare mai mici de 3.000 de lei a fost discutat și aprobat în Comisia pentru Apărare din Camera Deputaților. Deputatul PSD de Argeș, Cătălin Mîndroc, a subliniat importanța acestei măsuri.
Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect de lege care are ca obiect de reglementare majorarea plafonului lunar neimpozabil de la 2.000 lei la 3.000 lei şi în cazul pensiilor militare de stat acordate în baza Legii nr.223/2015, de la aceeaşi dată de la care această măsură se aplică în cazul pensiilor stabilite pe baza principiului contributivităţii, respectiv, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.
”Echitate! Pensiile militare mai mici de 3.000 de lei, scutite de impozit!
La fel ca în sistemul public de pensii, măsura se aplica și pensionarilor din sistemul de apărare și ordine publică”, punctează deputatul Cătălin Mîndroc.
Mai departe acesta explică că proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.110/2024, care își produce efectele încă din octombrie 2024, a fost dezbătut miercuri în Comisia pentru Apărare din Camera Deputaților.
”Am votat pentru adoptarea unui raport favorabil acestui proiect, în semn de prețuire și respect pentru militarii care au servit cu devotament România!”, a concluzionat deputatul PSD de Argeș, Cătălin Mîndroc.
Vă reamintim că în luna septembrie a anului trecut Executivul adopta o ordonanță de urgență prin carte pensiile militare mai mici de 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, începând cu veniturile lunii octombrie, la fel ca restul pensiilor din sistemul public. La începutul luni februarie, Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale, anunța: Având în vedere faptul că, în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 91 din data de 31 ianuarie 2025, a fost publicată Decizia nr. 724/2024 pronunțată de Curtea Constituțională a României, prin care a fost admisă excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 101 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum au fost modificate prin Legea nr.282/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, în sensul în care impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu aflate în plată, inclusiv a celor militare, este neconstituțională, Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale a întreprins măsurile care se impun pentru calcularea, reținerea și virarea la destinație a impozitului pe veniturile realizate din pensie, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Ca urmare, în luna februarie 2025, impozitul aferent pensiilor cuvenite beneficiarilor aflați în evidența Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naționale a fost calculat prin aplicarea cotei unice de impozitare de 10% asupra cuantumului pensiei brute rezultat prin deducerea plafonului de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, în vigoare la această data”.
De asemenea, și Casa Sectorială de Pensii a MAI anunța că având în vedere faptul că, în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 91 din data de 31 ianuarie 2025, a fost publicată Decizia nr. 724/2024 pronunțată de Curtea Constituțională a României, ”în luna februarie 2025, impozitul aferent pensiilor cuvenite beneficiarilor aflați în evidența Casei de pensii sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne a fost calculat prin aplicarea cotei unice de impozitare de 10% asupra cuantumului pensiei brute rezultat prin deducerea plafonului de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, în vigoare la această data”.
Foto descriptiv. Sursă foro: FB Catalin Mindroc
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Cătălin Mîndroc (PSD): Autostrada Pitești-Sibiu are cel mai mare buget de infrastructură!