S-a deschis conferinţa internaţională din Elveția privind pacea în Ucraina

de | 15.06.2024 11:44 | Național, Politic

Astăzi, la Burgenstock, în Elveţia, s-a deschis conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului. Potrivit informațiilor celor de la dpa, în cadrul conferinței vor fi discutaţi primii paşi care să deschidă calea negocierilor de pace în războiul declanşat de Rusia în Ucraina. Această conferință vine după ce vineri, președintele rus Vladimir Putin a cerut ca Ucraina să renunţe complet la teritoriile Doneţk, Lugansk, Herson, Zaporojie şi peninsula Crimeea ca o condiţie pentru încheierea războiului. Kievul a respins ideea ca fiind absurdă.

Conferinţa, care se va desfăşura astăzi și mâine în Elveţia, îşi propune în primul rând mobilizarea sprijinului internaţional pentru Ucraina – inclusiv din partea ţărilor aliate Rusiei.

La conferința internațională de pace sunt așteptați șefi de stat şi de guvern şi alţi reprezentanţi de rang înalt din circa 100 de ţări, precum şi ai unor organizaţii internaţionale sunt aşteptaţi să participe la summit. Rusia nu a fost invitată. Statele Unite, cel mai important aliat al Kievului, vor fi reprezentate de vicepreşedinta Kamala Harris. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi şi el prezent la summit, sosind, la fel ca alţi câţiva lideri, direct de la reuniunea G7 din sudul Italiei, care s-a concentrat în mare parte pe conflictul din Ucraina. China însă, care este cel mai important aliat al preşedintelui Putin, nu participă la conferinţă. Alte state influente aliate Rusiei, precum India şi Africa de Sud, va fi prezente, însă nu sunt reprezentate nici măcar la nivel ministerial. Brazilia participă doar ca „observator”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis pe pagina de Facebook, în jurul orei 10:00 – ora României, că a ajuns în Elveția pentru Summitul Global pentru Pace. Președintele ucrainean a mai explicat în postarea publicată că summitul pentru pace ”va oferi majorității globale o oportunitate de a lua măsuri specifice în domenii care contează pentru toată lumea din lume: siguranța nucleară, securitatea alimentară și întoarcerea prizonierilor de război și a tuturor persoanelor deportate, inclusiv a copiilor ucraineni deportați”. Totodată, acesta și-a exprimat recunoștința față de cei acre au ales să participe la acest summit precizând că: ”Vocea majorității globale responsabile are potențialul de a aduce pacea mai aproape și de a restabili puterea deplină a Cartei ONU”.

Sursă foto: Facebook Volodimir Zelenski

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

O nouă tentativă de înșelăciune în numele ANAF

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: China | Elveția | Kamala Harris | Rusia | Ucraina | Vladimir Putin | Volodimir Zelenski

Ultimele articole