Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a lansat săptămâna trecută „Caravana națională de consultare privind planurile-cadru pentru liceu”.
Prin acest demers vor avea loc dezbateri în 20 de orașe din țară, unde cadrele didactice vor putea analiza și își vor putea exprima punctul de vedere cu privire la noile planuri-cadru pentru liceu.
„Caravana” a fost lansată pe 11 februarie, primul oraș de pe listă fiind Cluj-Napoca. Printre cele douăzeci de orașe în care urmează să ajungă se află și Pitești, unde caravana va sosi pe data de 26 februarie. Aici, întâlnirea va avea loc începând cu ora la 10:00, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Argeș, la etajul 3.
Potrivit unui comunicat emis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, dezbaterile au fost programate: Cluj-Napoca – 11 februarie, Zalău – 12 februarie, Baia Mare – 12 februarie, Oradea – 13 februarie, Suceava – 18 februarie, Botoșani – 18 februarie, București – 18 februarie, Iași – 19 februarie, Vaslui – 19 februarie, Piatra Neamț – 20 februarie, Focșani – 20 februarie, Drobeta-Turnu Severin – 24 februarie, Bacău – 24 februarie, Târgu Jiu – 25 februarie, Brașov – 25 februarie, Pitești – 26 februarie, Târgoviște – 26 februarie, Slobozia – 26 februarie, Constanța – 27 februarie, Ploiești – 27 februarie.
Caravana se adresează profesorilor, directorilor de licee și inspectorilor școlari, iar dezbaterile vor fi un prilej de schimb de idei, analiză critică și propuneri concrete pentru reformarea planurilor-cadru. La finalul evenimentelor, FSLI va centraliza toate sugestiile colectate din țară și va înainta Ministerului Educației și Cercetării un document detaliat cu recomandările profesorilor.
„Orice reformă din educaţie trebuie să ţină cont de părerea cadrelor didactice”
„Vom avea câte un reprezentat pe arie curiculară, pe materie. Evenimentul a fost primit foarte bine, mai ales că suntem singura federație din învățământ care organizează așa ceva. Este un eveniment așteptat, de la care sperăm să rezulte niște idei concludente cu privire la noile planuri-cadru, care să îi mulțumească pe toți partenerii sociali, elevii, părinții, profesorii și să fie o adevărată reformă pentru învățământul românesc, care se confruntă cu elemente de criză, criză de profesori, criză de identitate. Cu foarte multă atenție și cu bunăvoință din partea tuturor părților, cu hotărâre de a participa la dezbateri constructive, trebuie să ne gândim la binele copiilor acestei țări și la viitorul sistemului de învățământ. Orașele unde au loc dezbateri au fost selectate în funcție de puterea organizațiilor sindicale și de distribuirea echitabilă pe zone geografice.”, a declarat pentru publicația „Ancheta” Adrian Voica, liderul SIPA Muntenia.
„Orice reformă din educaţie trebuie să ţină cont de părerea cadrelor didactice. Nu putem să facem schimbări din pix, din faţa unui birou, dacă nu mergem direct în faţa profesorilor pe care trebuie să îi ascultăm, să îi consultăm şi să îi implicăm într-un demers de o aşa amploare. Modificarea planurilor-cadru pentru liceu reprezintă o iniţiativă menită să aducă îmbunătăţiri procesului instructiv-educativ, cu centrare pe nevoile reale ale elevului, viitorul adult care trebuie să îşi construiască o carieră. Avem nevoie de o viziune clară, inspirată din realităţile momentului, dar şi din ceea ce se prefigurează în viitor în plan social şi pe piaţa muncii. Putem să construim ceva solid, împreună, dacă avem răbdare, dacă ne implicăm, dacă suntem cerebrali şi dacă ascultăm toate punctele de vedere.”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.
Foto: ediția tipărită
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro