Discuții ample la Mioveni pe tema gestionării deșeurilor biodegradabile în contextul bioeconomiei circulare

de | 28.08.2024 19:05 | Administrație, Județean

Astăzi, la Mioveni, s-a desfășurat simpozionul intitulat ”Gestionarea deșeurilor biodegradabile în contextul bioeconomiei circulare”. Acest eveniment de referință pentru domeniul gestionării deșeurilor în România a reunit peste 130 de participanți, inclusiv experți în domeniu și reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale.

Evenimentul a fost organizat de Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni (SEdC Mioveni), Primăria Mioveni, Asociația Română a Compostului (ARC) și Asociația Parteneriat pentru Proiecte și Fonduri Europene (APPFE). Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și operatori regionali de apă și canalizare din întreaga țară.

Vizită la Stația de Compostare și Stația de Epurare a Apelor Uzate din Mioveni

Discuțiile s-au concentrat pe soluții inovatoare și sustenabile pentru gestionarea deșeurilor biodegradabile, cu scopul de a alinia țara noastră la practicile europene în materie de economie circulară. Una dintre temele intens dezbătute a fost lipsa legislației specifice în domeniu și dificultățile întâmpinate de operatori, fiind realizată și o informare cu privire la demersurile întreprinse în acest sens până la acest moment.

Au fost prezentate și discutate propuneri pentru îmbunătățirea cadrului legislativ, astfel încât să se faciliteze reintroducerea deșeurilor biodegradabile în economie, un aspect esențial pentru compostarea nămolului de epurare. În cadrul simpozionului au fost prezentate două proiecte deja implementate cu privire la compostarea nămolurilor de epurare, prezentate de specialiști ai Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni și ai Stației de Epurare Urziceni.

Sursă foto: Facebook Primăria Orașului Mioveni.

Amintim că Mioveniul s-a remarcat ca un exemplu de bune practici datorită sistemului avansat de compostare a nămolurilor de epurare, implementat de SEdC Mioveni în colaborare cu Primăria Mioveni și Asociația pentru o Apă Curată. Lansat în 2016, acest proiect pilot a fost primul de acest fel din România, utilizând o tehnologie inovatoare de compostare cu aerare pozitivă sub prelate cu membrană semipermeabilă. Rezultatele au demonstrat nu doar viabilitatea economică a proiectului, ci și beneficiile ecologice majore, devenind un model la nivel național.

Evenimentul a inclus, de asemenea, o vizită la Stația de Compostare și Stația de Epurare a Apelor Uzate din Mioveni, unde participanții au putut vedea direct rezultatele implementării acestor tehnologii inovatoare.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Primăria Orașului Mioveni.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

BAC-ul de toamnă 2024. Sute de contestații depuse în Argeș

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Ultimele articole