DNA Piteşti la bilanţul pe 2023: În mai mult de jumătate din dosare, argeşenii acuzaţi de corupţie şi-au recunoscut faptele

de | 06.03.2024 07:30 | Din ediția tipărită, Importante, Județean, Lifestyle, Pitești

Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a prezentat săptămâna trecută bilanţul activităţii în anul 2023. Faţă de 2022, la nivelul Serviciului Teritorial Piteşti se observă o intensificare a activităţii, concretizată printr-un număr mai mare de dosare ajunse în instanţă, cel mai important fiind cel al primarului Ion Georgescu. Bilanţul sintetizat al echipei de procurori şi judiciarişti coordonate de procurorul-şef al DNA Piteşti Marius Ştefan cuprinde 12 rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei (faţă de 8 în 2022) privind 15 inculpaţi, din care nicio persoană juridică, şi un arestat pe parcursul urmăririi penale, în persoana primarului oraşului Mioveni.

►A crescut semnificativ numărul acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei

În anul 2023, activitatea Serviciului Teritorial Pitești al DNA s-a desfășurat cu schema completă de procurori, patru dintre aceștia având funcție de execuție, iar unul funcție de conducere, ocupată prin numire. Dintre aceștia, patru procurori (procurorul-șef serviciu și trei procurori cu funcție de execuție) și-au desfășurat activitatea în sectorul de urmărire penală, iar un procuror a exercitat atribuții de reprezentare în instanță.

Numărul cauzelor pe care le-au avut de soluţionat procurorii anticorupţie piteșteni a rămas relativ constant, 284 de cauze față de 286 de dosare în anul 2022, 100 dintre acestea fiind şi soluţionate.

Interesant este faptul că, raportat la anii anteriori, se observă o creştere semnificativă a dosarelor în care cei cercetaţi îşi recunosc faptele şi, astfel, sunt scutiţi ani buni petrecuţi prin sălile de judecată, se recuperează prejudiciile şi se elimină şi riscul prescrierii faptelor, inculpaţii beneficiind la rândul lor de pedepse ceva mai blânde. Astfel, în 2023, au fost emise 5 rechizitorii (privind 8 inculpați persoane fizice) și 7 acorduri de recunoaștere a vinovăției (privind 7 inculpaţi persoane fizice), comparativ cu anul 2022, când au fost emise 7 rechizitorii (14 inculpați persoane fizice și 2 inculpați persoane juridice) şi un acord de recunoaștere a vinovăției (un inculpat persoană fizică).

► Cine sunt cei 15 inculpaţi din dosarele DNA în 2023

Lista celor 15 inculpaţi trimişi în judecată sau care au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei include: un primar de oraș la data săvârșirii faptelor, un consilier superior APIA, un gestionar firmă, un inginer, un economist, 2 administratori societăți comerciale, un reprezentant întreprindere individuală și 5 apicultori.

În cursul anului 2023, în dosarele DNA Piteşti s-au dispus măsuri asigurătorii în valoare totală de 3.785.449 lei, din care 1.245.260 lei pentru repararea pagubei produse prin infracțiune, 1.578.537 lei în vederea confiscării extinse, 959.652 lei în vederea confiscării speciale și 2.000 lei pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, fiind efectiv puse în executare asupra unor bunuri în valoare de 3.294.072 lei. Singura persoană reţinută a fost primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu, faţă de care ulterior a fost dispusă măsura arestării preventive, fiind trimis în judecată, în stare de arest preventiv.

Cu privire la calitatea actelor de urmărire penală, în cursul anului 2023 instanțele de judecată au pronunțat hotărâri definitive de condamnare în 6 cauze, faţă de 6 inculpaţi (în comparație cu 3 hotărâri definitive de condamnare a 8 de inculpați în anul 2022).

În cursul anului de referință instanțele de judecată au pronunțat în 2 cauze hotărâri definitive de achitare față de 44 inculpați (comparativ cu 3 inculpații în anul 2022) în care sesizarea instanțelor de judecată s-a realizat în cursul anului 2015, respectiv, în anul 2017.

În anul 2023, într-o cauză privind 4 inculpaţi, judecătorul de cameră preliminară a dispus prin hotărâre definitivă restituirea cauzei la procuror, sesizarea instanței realizându-se în anul 2021.

Volumul mediu a fost de 25 cauze soluționate/procuror, dintr-un volum mediu de 72 cauze de soluționat/procuror.

Potrivit aprecierii procurorului-șef serviciu, activitatea desfășurată de Serviciul Teritorial DNA Pitești în anul 2023 a fost una bună orientată spre menținerea și îmbunătățirea principalilor indicatori statistici, respectiv a numărului cauzelor de soluţionat, a celor soluţionate prin sesizarea instanței de judecată, a numărului inculpaţilor trimiși în judecată şi a infracţiunilor reţinute în sarcina acestora, dar și în ceea ce priveşte numărul cauzelor soluţionate, inclusiv a soluţiilor dispuse pe fond.

Evoluţia acestor indicatori statistici arată că s-a urmărit nu numai instrumentarea unui număr mai mare de cauze finalizate prin rechizitoriu, ci şi îmbunătățirea celerității desfășurării activităţii, cu orientarea acesteia spre creșterea eficienței urmăririi penale, concomitent cu instrumentarea unor cauze penale complexe.” – sunt concluziile conducerii DNA pe ţară referitor la activitatea procurorilor piteşteni.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

DNA a adus experţii să verifice casele cumpărate de DGASPC la Ştefăneşti

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ion Georgescu | Marius Ştefan | Mioveni | Pitești