DNSC avertizează asupra mesajelor primite din surse necunoscute

de | 05.12.2023 08:34 | Național, Lifestyle

Suntem oficial în luna cadourilor, dar și în perioada în care atacurile cibernetice se înmulțesc.

În acest context, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra mesajelor, link-urilor şi documentelor primite din surse necunoscute sau suspicioase. Instituţia semnalează că se trimit mesaje false în numele DNSC.

Instituţia atrage atenţia că se trimit mesaje în numele DNSC și a altor instituții ale statului, pentru a genera încredere potențialei victime, astfel încât aceasta să răspundă și să furnizeze date personale sensibile.

Adesea, infractorii cibernetici fac uz de imaginea unor autorităţi ale statului pentru a oferi o doză mare de încredere scenariului servit potenţialei victime. Astfel, identitatea vizuală a Directoratului a fost şi ea folosită de atacatori în tentative de fraudă, scam propagat via e-mail”, au scris, luni, oficialii DNSC într-o postare pe Facebook.

ODAmaD00NDAmaGFzaD02MjA1MmY1NWZjMWE1Y2I4YzMwY2VhODRhZjhmZGIyYw.thumb - DNSC avertizează asupra mesajelor primite din surse necunoscute

Potrivit acestora, înșelătorii se bazează pe teama victimei, cu scopul de a obține detalii compromițătoare sau date sensibile printr-un răspuns la mail-ul inițial.

- DNSC avertizează asupra mesajelor primite din surse necunoscute

Reprezentanții DNSC recomandă utilizatorilor să fie atenți în ceea ce privește primirea unor astfel de mesaje nesolicitate și să verifice adresa reală de mail a expeditorului. De cele mai multe ori, atacatorii ascund adresa reală de mail prin utilizarea unor alias-uri.

O altă recomandare este evitarea accesării link-urilor sau atașamentelor din mesaje suspicioase și trimiterea în zona de SPAM a adreselor de mail care transmit mesaje-capcană.

În cazul în care ați fost victima atacatorilor cibernetici, cărora le-ați furnizat ulterior date personale, date de autentificare și mai ales detalii financiare, contactați imediat banca pentru a bloca acel card și eventuale tranzacții ilicite din cont, Poliția pentru a deschide o investigație și DNSC, pentru a informa mai departe și alți utilizatori despre tipul acesta de atac.

Oficialii DNSC mai recomandă atenție și la limbajul folosit, deoarece greșelile gramaticale și de exprimare pot fi un indiciu că în spate ar putea fi infractori ciberentici.

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Un copil de 9 ani a rămas fără două degete, după ce s-a jucat cu o petardă!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: DNSC