Argeșul are locul lui în istoria revoluției din 1989. Iar declasificarea dosarului aferent implicării cadrelorDepartamentului Securității Statului (DSS) în evenimentele din 1989 nu face decât să aducă în față unele perspective ce pentru mulți vin ca o gură proaspătă de aer.
Dosarul desecretizat conţine treisprezece volume și a fost creat în urma corespondenței cu Comisia “Decembrie 1989” a Senatului României în 1991 și 1992, se arată pe site-ul celor de la SRI. În volumul 2 în care se găsesc copii după documentele elaborate de unitățile județene din decembrie 1989 am găsit o adresă, înregistrată la Secția de Informații Argeș din cadrul Serviciul Român de Informații în data de 07.11.1991, ce a fost trimisă la sediul central. O adresă în care sunt raportate activitățile întreprinse de către ofițerii responsabili. De altfel, se specifică că ”în perioada 15 – 30 decembrie 1989 fostele organe de securitate Argeș au acționat diferențiat”. Totodată, se mai spune că în arhiva instituției nu mai există copii după unele materiale, acestea fiind distruse prin ardere la ordinul unui general. Puteți lectura raportul din dosar în rândurile de mai jos ori în pozele atașate.
”În arhiva Secției județene de Informații nu mai există copii după materialele înaintate de Securitatea Argeș în perioada 01 – 21 decembrie 1989 Serviciul Central de Analiză – Sinteză și direcțiilor Departamentului Securității Statului, fiind distruse prin ardere, în ziua de 22 decembrie 1989, la ordinul generalului…(n.r. – numele este acoperit).
În perioada 15 – 30 decembrie 1989 fostele organe de securitate Argeș au acționat diferențiat.
Între 15 – 21 decembrie în aplicarea prevederilor legale și a ordinelor conducerii D.S.S. s-au întreprins următoarele:
Serviciul I și ofițerii pe același profil din orașele Cîmpulung și Curtea de Argeș au desfășurat exclusiv activitate de culegere de informații despre starea de spirit a populației, poziția elementelor cunoscute cu concepții și preocupări legionare ori antiromânești (inclusiv a celor de alte naționalități), aflate pe teritoriul județului.
Informațiile obținute și raportate atestau nemulțumirea generalizată a populației de toate profesiile și categoriile sociale, îngrijorarea cu privire la viața de zi cu zi (aprovizionarea populației cu alimente, asigurarea cu agent termic, medicamente etc.).
Pe linie de contrainformații în sectoarele economice ofițerii Serviciilor II A și II B au acționat pentru cunoașterea și prevenirea stărilor de pericol din unitățile cu grad ridicat de vulnerabilitate și speciale, actelor de sabotaj, scurgerii de date și informații cu caracter secret, prevenirii unor sustrageri masive care s-ar fi putut constitui în acte de subminare a economiei naționale, a cauzelor obiective care conduceau la nerealizarea exportului sau la obținerea de produse de calitate necorespunzătoare.
Informațiile obținute și raportate s-au referit la stări acute de nemulțumire în rîndul salariaților, afectați de diminuările mari de retribuții, stări de pericol generate de stadiul avansat de uzură al unor instalații și utilaje, a căror revizii și reparații nu se efectuau la termen, din lipsă de piese de schimb, la aspecte necorespunzătoare pe linia exportului, întreruperi repetate ale proceselor tehnologice din cauza lipsei de materii prime și energetice.
Pe linie de contraspionaj activitatea a fost orientată pentru cunoașterea poziției și comportării elementelor cunoscute cu legături în rîndul oficinelor de spionaj din țară și străinătate, identificarea și controlul informativ al unor cetățeni străini suspecți a fi spioni ori agenți, prevenirea încheierii de contracte nefavorabile statului român, asigurarea securității obiectivelor din competență.
Informațiile obținute se refereau la intențiile unor străini de cunoaștere a stării de spirit a populației și de obținere de date și informații privind unele aspecte de interes în special din domeniile politic, economic, social și militar.
Pe linie de antiterorism compartimentul specializat a acționat pentru prevenirea, descoperirea și anihilarea unor acțiuni terorist-diversioniste la nivelul județului.
Informațiile obținute nu au relevat cazuri deosebite pe această linie.
În această perioadă nu a fost anchetat, cercetat ori reținut nici un cetățean român ori străin.
De asemenea, nu s-a înregistrat nici o acțiune sau intenție destabilizatoare.
În perioada 22 – 30 decembrie 1989 în baza ordinelor primite de la conducerea provizorie a statului întregul efectiv al fostei securități județene s-a subordonat total și necondiționat cadrelor militare din M.Ap.N., instalate în unitate, rămînînd consemnate permanent în sediu, unde au executat alături de ofițerii M.Ap.N. activități ca: serviciul de zi și paza și apărarea sediului și a unor obiective deosebit de vulnerabile.
Armamentul și muniția au fost verificate și puse sub controlul riguros al reprezentanților M.Ap.N.,neexecutîndu-se nici un foc de armă.
Întregul efectiv a fost atașat idealurilor Revoluției, neînregistrîndu-se cazuri de neexecutări de ordine.
Fiecare ofițer a întocmit raport personal privind activitatea concretă desfășurată în perioada respectivă, care au fost înaintate din ordin, Ministerului Apărării Naționale în subordinea căruia fuseseră trecute organele de securitate.”
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: