Pentru siguranța rutieră, legislația din România impune fiecărui șofer să dețină în autoturism mai multe echipamente obligatorii. Aceste dotări sunt esențiale atât pentru prevenirea unor accidente, cât și pentru gestionarea unor situații de urgență. În cazul în care șoferii nu le au în mașină, aceștia riscă amenzi cuprinse între 810 și 1.012,5 lei.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Bogdan Ghebaur, a declarat pentru Digi24 că dotările auto obligatorii nu reprezintă doar o cerință formală, ci un mijloc esențial de protecție.
Existența acestor dotări auto obligatorii în autoturism nu este una formală. În situații deosebite, devin instrumente importante ce duc la creșterea gradului de siguranță rutieră și la protecția tuturor participanților la trafic”, a declarat pentru sursa citată Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliției Române.
Așadar, conform legii, toți șoferii sunt obligați să aibă în mașină:
►Triunghiuri reflectorizante omologate
Triunghiurile reflectorizante sunt necesare pentru semnalizarea vehiculului în caz de defecțiuni sau opriri de urgență. Acestea trebuie să fie omologate conform Regulamentului nr. 27 CEE-ONU. Se recunosc după simbolul „E” încadrat într-un cerc, urmat de un cod numeric ce indică țara care a acordat omologarea.
►Extinctor/Stingător de incendiu
Toate mașinile care circulă pe drumurile publice trebuie să fie dotate cu un extinctor omologat, conform Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Acesta trebuie verificat periodic pentru a fi funcțional în caz de nevoie.
►Trusă sanitară auto
Trusa medicală auto trebuie să fie complet echipată și omologată conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 623/1999. Aceasta trebuie să conțină:
- materiale sanitare (dezinfectant, bandaje, plasturi);
- mănuși de unică folosință, bandă de cauciuc;
- dispozitiv intermediar pentru respirație gură la gură;
- folie de supraviețuire izotermă.
La aceste echipamente se adaugă vesta reflectorizantă, în cazul vehiculelor de peste 3.5 tone. Și iarna, acești șoferi sunt obligați să aibă în mașină inclusiv lanțuri antiderapante.
Toate aceste echipamente sunt verificate de către polițiști în timpul controalelor rutiere, iar lipsa lor atrage sancțiuni.
Conform Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, lipsa dotărilor auto obligatorii este sancționată cu amendă din clasa a II-a de sancțiuni. Șoferii pot primi 4 sau 5 puncte amendă, iar un punct de amendă are valoarea de 202,5 lei în 2025. Astfel, amenzile variază între 810 și 1.012,5 lei.
Totuși, cei care plătesc amenda în termen de 15 zile beneficiază de reducerea la jumătate din minimul prevăzut, adică 405 lei. Spre deosebire de alte abateri, această contravenție nu atrage și puncte de penalizare.
Alte echipamente utile în caz de urgență
Pe lângă dotările obligatorii, există și alte accesorii recomandate pentru siguranța șoferilor și pasagerilor:
- Roată de rezervă și trusă de scule – cric, chei și alte ustensile necesare schimbării unei roți;
- Cablu de tractare – necesar în cazul în care mașina nu mai poate fi pusă în mișcare;
- Cablu de încărcare a bateriei – pentru situațiile în care bateria cedează;
- Lichide esențiale – ulei de motor, lichid de frână, lichid de spălat parbrizul;
- Apă și șervețele – utile în cazul unor probleme minore sau pentru curățarea mâinilor.
Deși aceste echipamente nu sunt impuse de lege, prezența lor în mașină poate fi esențială în situații neprevăzute.
Respectarea legislației privind dotările auto obligatorii nu doar că ajută la evitarea amenzilor, dar contribuie și la creșterea siguranței rutiere. Autoritățile recomandă tuturor șoferilor să verifice periodic echipamentele din autoturism pentru a se asigura că sunt în stare de funcționare și omologate corespunzător.
Foto descriptiv: promotor
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Și-a comandat un telefon pe internet, dar a avut parte de o surpriză când a primit coletul