În perioada sezonului rece, numărul incendiilor crește semnificativ și sunt cauzate, în mare parte, de coșurile de fum neîntreținute sau montate neconform. Sobele, centralele, șemineele sunt utilizate mult mai frecvent. Odată cu punerea acestora în funcțiune, cresc și riscurile de apariție a incendiilor.
La fel s-a întâmplat și ieri, 12 februarie, în două gospodării din Argeș.
Pompierii argeșeni au intervenit pentru stingerea a două incendii care au izbucnit la coșurile de fum ale unor locuințe din comunele Valea Mare Pravăț și Vlădești. În ambele cazuri, focul a fost provocat de funinginea acumulată în interiorul coșurilor de fum, iar la sosirea echipajelor de salvatori, flăcările erau deja vizibile.
La sosirea salvatorilor, ardea funingine din interiorul acestora.
Potrivit ISU Argeș, în niciuna dintre situații nu s-au înregistrat victime, iar cauza probabilă de izbucnire a incendiilor a fost coș, canal, burlan de fum necurățat de funingine.
Cum putem preveni astfel de situații
Pompierii argeșeni atrag din nou atenția asupra faptului că verificarea și curățarea periodică a coșului de fum nu doar că asigură o bună funcționare a sistemului de încălzire, dar previne și acumularea de funingine, care poate provoca incendii sau intoxicații cu monoxid de carbon.
Pentru a evita producerea unor evenimente nedorite, ISU Argeș recomandă următoarele:
– verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
– coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
– coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).
Foto descriptiv imopedia.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Comercianții din Pitești, în atenția polițiștilor locali! Zeci de sancțiuni aplicate