Cu o experiență de aproape două decenii în domeniul juridic, avocatul Dragoș-Andrei Nicolescu conduce Baroul Argeș din primăvara anului 2023. Absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității din București, acesta este licențiat și deține un masterat în Drept civil și Dreptul afacerilor. Dragoș-Andrei Nicolescu s-a implicat activ în structurile reprezentative ale profesiei încă din 2015, deținând funcții precum consilier, prodecan și președinte al Asociației Tinerilor Avocați din Argeș.
Preocupat de educația juridică a noii generații, coordonează la nivelul județului Argeș proiectul „Fii avocat în școala ta”, unde, alături de colegii săi, le oferă elevilor informații esențiale despre norme de drept și consecințele juridice ale acțiunilor lor.
► Un parcurs profesional plin de provocări
Dragoș-Andrei Nicolescu descrie traseul său profesional ca fiind plin de provocări, în căutare permanentă de răspunsuri și de învățături. Consideră că succesul în acest domeniu presupune o continuă perfecționare, iar eforturile constante sunt esențiale pentru a deveni un bun profesionist:
Nu este ușor, dar până la urmă, atunci când vrei să fii un bun profesionist, nimic nu este ușor.”
Atras dintotdeauna de domeniul juridic, Dragoș-Andrei Nicolescu spune că a ales avocatura motivat fiind de modul în care regulile se aplică de la caz la caz și de legătura cea mai puternică a acestei profesii cu omul. Consideră că avocatura este o profesie nobilă, esențială în societate, și subliniază importanța eticii profesionale și a respectului față de colegi și față de profesie:
Dacă ne întrebăm ce nu are societatea de astăzi, atunci putem spune că nu mai există tocmai un set de valori de nediscutat la care să adere toți membrii societății. Pentru mine, această «NextGeneration» de profesioniști, la fel ca orice generație de altfel, ar trebui să fie definită de un set de valori din care să nu lipsească etica profesională, respectul pentru profesia din care fac parte, apartenența la profesia din care fac parte, unitatea profesională, respectul pentru celelalte profesii și colaborarea și conlucrarea cu acestea ceea ce înseamnă tot respect pentru munca ta și pentru munca altuia” – este de părere tânărul avocat.
► „Fără vocație nu putem discuta despre avocați”
Fiind conștient de provocările pe care le implică avocatura, Dragoș-Andrei Nicolescu afirmă că profesia este indisolubil legată de vocație. Consideră că tinerii care aleg acest drum sunt deja bine informați cu privire la provocările meseriei, iar principalul sprijin pe care Baroul împreună cu avocații experimentați îl pot oferi este asigurarea unui cadru profesional și profesionist de perfecționare continuă.
Fără vocație nu putem discuta despre avocați. Fiind și o profesie individualistă în esența sa, dar care este condamnată la unitate și conlucrare, noțiunea de sprijin pentru tineri are un cu totul alt înțeles, mai ales că astăzi, alegerea profesiei de avocat de către tineri se realizează cu o amplă și simplă informare prealabilă, cu alte cuvinte, tinerii știu ce îi așteaptă. Prin urmare, asigurarea unui cadru profesional și profesionist de perfecționare continuă este sprijinul pe care îl putem oferi astăzi mult mai aplicat și mai ușor decât în trecut” – spune decanul Baroului Argeş.
Referindu-se la sprijinul acordat tinerilor, afirmă că aceștia reprezintă cea mai importantă investiție.
Profesionistul se formează de la o vârstă fragedă astfel încât domeniul esențial căruia trebuie să îi acordăm atenție și pe care trebuie să îl îmbunătățim este educația. Educația este cauza, iar starea ei este simptomul. În caz de tratament al educației, tratăm atât cauza, cât și simptomul, în același timp.” – spune Dragoş-Andrei Nicolescu.
De altfel, pentru tânărul decan al Baroului Argeş, educația este fundamentul oricărei cariere de succes. Dar nu orice fel de educaţie:
Din educația solidă rezultă necesitatea individului de a se forma continuu, de a fi up to date”.
De asemenea, subliniază importanța adaptabilității, văzută ca o combinație între abilități tehnice și practice esențiale pentru un avocat de succes. Una dintre cele mai importante lecții pe care le-a învățat este că „nimic nu este ceea ce pare” și că este greșit să afirmi că știi totul, deoarece învățarea este un proces continuu. De asemenea, profesioniștii trebuie să rămână deschiși la noi
perspective și să fie mereu în căutarea cunoașterii.
► „Nu putem vinde iluzii, ci putem oferi variante și soluții realiste”
Ca decan al Baroului Argeș, Dragoș-Andrei Nicolescu consideră că încrederea poate fi construită prin realism și sinceritate:
Nu putem vinde iluzii, ci putem oferi variante, fiecare cu riscurile și posibilele finalități, din care ceilalți să aleagă”.
Într-o societate în continuă transformare, Dragoș-Andrei Nicolescu crede că schimbările legislative sunt benefice, deoarece reflectă adaptarea la noile nevoi sociale. Totuși, „instabilitatea legislativă generată de inconsecvența legiuitorului” poate avea un impact negativ asupra profesiei de avocat. Din punct de vedere economic, subliniază că „într-o societate dezvoltată educațional, cultural, economic, avocații prosperă nu doar financiar, ci și profesional”.
Avocatul Dragoș-Andrei Nicolescu este un exemplu de profesionalism și dedicare, nu doar în cadrul Baroului Argeș, ci și în formarea tinerilor juriști. Prin implicarea sa activă în proiecte educaționale și prin promovarea valorilor fundamentale ale avocaturii, contribuie la consolidarea unei comunități juridice puternice, bazate pe respect, colaborare și perfecționare continuă.
***
Această prezentare este parte a proiectului Next Generation – un proiect editorial Ancheta dedicat prezentării personalităților care reflectă cel mai bine reușita noii generații de specialiști, antreprenori, oameni politici și manageri publici din județul Argeș.
Ne propunem, prin acest proiect, să promovăm exemple de bună practică, mesaje și analize ale celor care au reușit în domeniul lor, pentru a încuraja dezvoltarea de competențe, încrederea tinerilor într-un viitor bun în România și repere de succes pentru toate domeniile esențiale din viața societății argeșene.