O dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României: Avioane F-16 ridicate pentru monitorizare

de | 08.09.2024 12:02 | Național, Eveniment

În noaptea de sâmbătă spre duminică, o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian național al României, fiind detectată de sistemul de supraveghere radar.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a informat că, pentru a monitoriza traseul dronei, au fost ridicate două avioane F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea. Drona a fost urmărită până când a părăsit teritoriul României și s-a întors spre Ucraina.

De asemenea, ministerul a comunicat că există indicii că bucăți dintr-o dronă ar fi căzut într-o zonă nelocuită din Periprava. Începând din această dimineață, militarii români fac cercetări în zonă cu mijloace aeriene și cu echipe la sol.

Începând cu ora 2.25, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene. În cursul acestor evenimente, a fost identificat şi urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina. Situaţia evoluţiei acestei drone a fost monitorizată şi de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4.08. Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o arie nelocuită, în proximitatea localităţii Periprava. Forţele Ministerului Apărării Naţionale execută, începând din această dimineaţă, cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol, cercetări în zonă”, au transmis reprezentanţii MApN.

Locuitorii din Tulcea și Constanța au primit mesaj RO-Alert

În urma atacurilor cu drone asupra unor obiective civile din Ucraina, desfășurate în apropierea frontierei cu România, au fost transmise mesaje RO-Alert în județele Tulcea și Constanța, pentru a informa populația despre riscurile potențiale.

Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în dimineața zilei de 8 septembrie, în proximitatea frontierei cu România.
Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Constanța, fiind transmise, la ora 2.20 respectiv ora 2.38, mesaje RO-Alert.”, adaugă reprezentanții mAPN

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a confirmat că alertele au fost emise din cauza unui risc real, nu din exces de zel.

Noi lucrăm în strânsă colaborare cu Ministerul Apărării și atunci când ei consideră că există un risc să fie afectată o zonă aceatsa primește mesaj RO-Alert. Și nu îl primește numai să informăm, ci primește pentru că există niște măsuri pe care omul de rând trebuie să le facă. Cea mai mică măsură e să se îndepărteze de zonele cu geamuri și să intre în casă. A da un mesaj noaptea pentru două județe înseamnă că a fost o motivare pentru acest lucru, nu se face acest lucru din exces de zel, ci pentru că s-a considerat necesar. (…) Alertele au reguli, asta înseamnă că există un risc, oricât de mic ar fi. Urmează să stabilească colegii de la Ministerul Apărării dacă s-a întâmplat să cadă vreo bucată undeva o să spună dânșii după evaluare”, a Raed declarat Arafat, potrivit digi24.ro

Potrivit ISU Dobrogea, între orele 02:46 și 03:26 au fost înregistrate 85 de apeluri la 112.

Ministerul Apărării Naționale a condamnat atacurile rusești asupra infrastructurii civile din Ucraina, subliniind că acestea sunt nejustificate și contravin normelor de drept internațional.

Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional.”, transmit reprezentanţii MApN.

Foto: news.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Urs semnalat într-o stațiune frecventată de români

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Constanța | Ministerul Apărării Naționale | Raed Arafat | RO-ALERT | Sulina | Tulcea | Ucraina