DSVSA Argeș, controale stricte înainte de Paște pentru siguranța alimentară

de | 19.03.2025 18:19 | Județean, Eveniment

Colegiul Prefectural Argeș a fost reluat astăzi în format fizic după aproximativ 5 ani, având ca scop îmbunătățirea comunicării între instituțiile publice, autoritățile locale și cetățeni. Printre subiectele importante discutate, s-a aflat și pregătirea pentru Sărbătorile Pascale.

În cadrul întâlnirii, Ioana Făcăleață, Prefectul județului Argeș, a menționat că în perioada premergătoare Paștelui, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș vor efectua o serie de controale, menite să prevină riscurile de toxiinfecție alimentară în perioada sărbătorilor.

În acest context, inspectorii DSVSA Argeș vor verifica dacă în piețele, abatoarele, carmangeriile, restaurantele, pensiunile și magazinele din județul nostru sunt respectate condițiile sanitar-veterinare impuse de legislație pentru fiecare activitate în parte.

Având în vedere faptul că Argeșul este o destinație turistică frecventată, consilierii DSVSA vor efectua verificări suplimentare la pensiunile agroturistice și hotelurile din zonele montane. De asemenea, vor merge în târgurile organizate cu ocazia sărbătorilor, unde se comercializează produse tradiționale de origine animală și nonanimală.

În cadrul verificărilor, inspectorii DSVSA Argeș vor monitoriza condițiile de igienă și siguranță alimentară, iar în cazul neregulilor vor aplica sancțiuni conform legislației. Totodată, DSVSA va asigura permanența în această perioadă și pune la dispoziția cetățenilor un call-center activ, ce poate fi apelat la numărul 0248-211199, disponibil non-stop.

Potrivit ANSVSA, sacrificarea mieilor trebuie realizată doar în abatoare autorizate sau în centre de sacrificare amenajate temporar, respectând normele de igienă și bunăstare animală. De asemenea, transportul mieilor va fi verificat de inspectorii DSVSA și de reprezentanții Poliției pentru a asigura respectarea condițiilor sanitar-veterinare, iar în zonele afectate de restricții sanitare din cauza Pestei Porcine Africane (PPA) sau a scrapiei, transportul și sacrificarea mieilor vor fi supuse unor analize de risc suplimentare.

La nivelul județului Argeș, abatoarele autorizate pentru sacrificarea ovinelor se află în: Bascov (SC Sam Dor Divers SRL, SC Rador A&E SRL), Rucăr (SC Cosco Vele SRL), Costești (SC Muntenia Costești SRL) și Câmpulung (SC Abatorul Câmpulung SRL).

Aceste unități pot presta servicii de sacrificare pentru miei și iezi proveniți de la crescătorii de animale cu exploatații înregistrate sanitar-veterinar.

Comercializarea carcaselor obținute la nivelul acestor abatoare se va face în piețe autorizate temporar pentru această activitate ( piața Ceair, piața Smârdan și piața Găvana din Pitești, piața centrală Curtea de Argeș, piața Mioveni, piața Domnești), precum și în măcelarii înregistrate sanitar veterinar din toate localitățile județului Argeș, toate carcasele comercializate la nivelul unităților enumerate mai sus trebuie să fie marcate doar cu ștampila ovală.

Pentru prevenirea situațiilor nedorite, DSVSA Argeș a notificat în scris primăriile și asociațiile crescătorilor de ovine cu privire la posibilitatea organizării unor centre temporare pentru sacrificare. Acestea pot funcționa doar dacă respectă normele stricte de igienă, protecție a animalelor și gestionare a subproduselor de origine animală. Până în prezent, însă, nu au fost înregistrate solicitări în acest sens.

În ceea ce privește ouăle și produsele din ouă, acestea vor putea fi vândute doar în unități autorizate sanitar-veterinar, de către producători înregistrați. Transportul acestora trebuie să se facă în mijloace auto autorizate, cu respectarea condițiilor de temperatură și igienă.

Pentru lapte și produse lactate, etichetarea trebuie să includă informații despre producător, data obținerii și locul de producție. De asemenea, ambalajele trebuie să fie igienizate corespunzător pentru a garanta trasabilitatea produselor.

În cazul peștelui și produselor din pescuit, acestea pot fi comercializate doar în unități înregistrate sanitar-veterinar. Inspectorii vor verifica dacă peștele este păstrat la temperaturi adecvate, etichetat corect și nu prezintă paraziți vizibili. Gheața folosită pentru conservare trebuie să fie obținută din apă potabilă și menținută pe durata expunerii la vânzare.

Reguli stricte sunt aplicate și pentru alte produse tradiționale precum cozonaci, prăjituri, legume de sezon etc., acestea urmând să fie comercializate doar în spații autorizate și sub supraveghere sanitar-veterinară, fiind ambalate corespunzător pentru protejarea împotriva contaminării.

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Controale DSVSA Argeș! Amenzi de peste 168.000 lei și tone de produse retrase de la comercializare

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: