Colegiul Prefectural Argeș a fost reluat astăzi în format fizic după aproximativ 5 ani, având ca scop îmbunătățirea comunicării între instituțiile publice, autoritățile locale și cetățeni. Printre subiectele importante discutate, s-a aflat și pregătirea pentru Sărbătorile Pascale.
În cadrul întâlnirii, Ioana Făcăleață, Prefectul județului Argeș, a menționat că în perioada premergătoare Paștelui, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș vor efectua o serie de controale, menite să prevină riscurile de toxiinfecție alimentară în perioada sărbătorilor.
În acest context, inspectorii DSVSA Argeș vor verifica dacă în piețele, abatoarele, carmangeriile, restaurantele, pensiunile și magazinele din județul nostru sunt respectate condițiile sanitar-veterinare impuse de legislație pentru fiecare activitate în parte.
De asemenea, în toată această perioadă, DSVSA Argeș va asigura permanența și are un call-center activ. Îi puteți contacta la numărul de telefon: 0248-211199, valabil non-stop.
Potrivit ANSVSA, sacrificarea mieilor trebuie realizată doar în abatoare autorizate sau în centre de sacrificare amenajate temporar, respectând normele de igienă și bunăstare animală. De asemenea, transportul mieilor va fi verificat de inspectorii DSVSA și de reprezentanții Poliției pentru a asigura respectarea condițiilor sanitar-veterinare, iar în zonele afectate de restricții sanitare din cauza Pestei Porcine Africane (PPA) sau a scrapiei, transportul și sacrificarea mieilor vor fi supuse unor analize de risc suplimentare.
Carnea de miel va fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar și marcată corespunzător, în timp ce marcarea cărnii obținute în centrele temporare se va face cu o ștampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, conținând indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA.
În același timp, comercializarea de ouă și a produselor din ouă se va face doar în unități autorizate de către producători înregistrați sanitar-veterinar și transportul trebuie efectuat în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, asigurându-se condițiile de temperatură și igienă corespunzătoare.
Pentru lapte și produsele lactate, ANSVSA precizează că la comercializare trebuie să existe informații despre produs, producător, data obținerii și locul de producție. În plus, ambalajele de vânzare trebuie să fie igienizate corespunzător și să asigure trasabilitatea produselor.
În cazul peștelui și produselor din pescuit, comercializarea se va realiza doar în unități înregistrate sanitar-veterinar. ‘Produsele trebuie păstrate la temperaturi adecvate și etichetate corespunzător. Se va verifica dacă peștele și produsele din pescuit sunt corespunzătoare din punct de vedere al examenului organoleptic și nu prezintă paraziți vizibili. Gheața utilizată pentru conservarea peștelui trebuie să fie obținută din apă potabilă și să fie menținută pe durata expunerii la vânzare’, se menționează în comunicat.
Reguli stricte sunt aplicate și pentru alte produse tradiționale precum cozonaci, prăjituri, legume de sezon etc., acestea urmând să fie comercializate doar în spații autorizate și sub supraveghere sanitar-veterinară, fiind ambalate corespunzător pentru protejarea împotriva contaminării.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Controale DSVSA Argeș! Amenzi de peste 168.000 lei și tone de produse retrase de la comercializare