Duminica Floriilor – între tradiții și superstiții. Cu ramurile de salcie la biserică

de | 08.04.2023 10:49 | Știri, Lifestyle, Național

Români ortodocşii prăznuiesc mâine Floriile sau Duminica Stâlpărilor ori Duminica Patimilor, sărbătoarea care vesteşte Paştele și în care se rememorează intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Tot mâine sunt sărbătoriți și cei cu nume de flori.

Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor (ramurile de palmier sau finic, cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim) a fost menţionată, pentru prima dată, în secolul al IV-lea, arată cei de la historia.ro. Această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii. La început, Duminica Floriilor a fost ţinută numai de comunitatea creştină din Ierusalim. Din Ierusalim, sărbătoarea a trecut mai întâi în Egipt, apoi în Siria şi în Asia Mică, iar în secolul al V-lea era celebrată în Constantinopol.

După sărbătoarea Floriilor intrăm în Săptămâna Patimilor- în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere. După 40 de zile de post, Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de ”Săptămâna Mare”.

Tradiții și superstiții

De Florii credincioșii duc ramurile de salcie la biserică, în dimineața de duminică, unde vor fi sfinție de către preot. După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le păstrează, de regulă lângă o icoană. În ziua de Florii, multe gospodine coc atâtea pâini câți membrii are familia, însă sunt diferite, în funcție de vârstele celor din familie. De altfel, aceste pâini se împletesc din aluat de grâu și sunt ornate cu figurine sau cruci din același aluat. Ulterior, pâinile se vor da de pomană celor săraci pentru a fi feriți de necazuri.

O altă tradiție de Florii este aceea că fetele să meargă la miezul nopții să fiarbă apă cu busuioc și să o pregătească pentru a se spăla pe cap cu ea a doua zi, pentru a avea un păr frumos și strălucitor. Această apă o pun apoi la rădăcina unui păr înflorit, în speranţa că băieţii se vor uita după ele ca după un copac înflorit, arată cei de la ziarulunirea.ro. Se mai spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paşte. De Florii se mănâncă peşte, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui. În popor se spune că peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare.

Sursă foto: gds.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Simfonia Lalelelor 2023. Dan Negru: Abia aștept să ne vedem acolo!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole