În urma soluționării rapide a recursului judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție, deputatul Alina Gorghiu, fost ministru al Justiției și președinte al PNL Argeș, critică dur decizia anterioară a unui judecător de la Curtea de Apel Ploiești. Aceasta atrage atenția că ”independența magistratului nu justifică într-un stat de drept nesocotirea Constituției”. Alina Gorghiu solicită Consiliului Superior al Magistraturii și Inspecției Judiciare declanșarea unei proceduri rapide de cercetare disciplinară și aplicarea sancțiunii maxime: excluderea magistratului din sistem.
Vă reamintim că ÎCCJ a judecat astăzi recursul împotriva sentinței Curții de Apel Ploiești, care a suspendat hotărârea CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024.
”Deznodământul rapid al recursului judecat astăzi de ICCJ arată că judecătorul de la Curtea de Apel Ploiești a dat o hotărâre care nu arată independența Justiției, ci doar o necunoașterea evidentă a ordinii constituționale interne și o lipsă de pregătire cu consecințe extrem de periculoase, într-un context deosebit de complex.
Procesul electoral continuă conform calendarului în baza actelor normative care sunt în vigoare.
Constituția e legea supremă în stat și nu este opțională, iar respectarea ei nu se negociază. Aceste lucruri ar fi trebuit să fie cunoscute de tot corpul de magistrați.
Independența magistratului nu justifică într-un stat de drept nesocotirea Constituției.
Practica unitară a instanțelor din România și interpretările constante date de ICCJ arată că deciziile CCR nu pot fi cenzurate de instanțe.
Solicit CSM și Inspecției Judiciare o procedură rapidă în cercetarea disciplinară a judecătorului de la Curtea de Apel Ploiești și aplicarea celei mai aspre sancțiuni, în acord cu gravitatea abaterii disciplinare săvârșite, adică excluderea acestuia din magistratură.”, a transmis fostul ministru al Justiției, deputat și președintele PNL de Argeș, Alina Gorghiu.
Foto descriptiv. Sursă foto: FB Alina Gorghiu.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Curtea Supremă a admis recursul împotriva sentinței Curții de Apel Ploiești