Ciorba, un preparat tradițional apreciat în numeroase culturi, se dovedește a fi aliatul perfect în procesul de slăbire. Cu un conținut ridicat de apă și puține calorii, aceasta reprezintă o alegere sănătoasă și sățioasă, ideală pentru a contracara excesele alimentare din perioada sărbătorilor. Nutriționiștii subliniază beneficiile ciorbei, care nu doar că hidratează, dar și menține senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă. Indiferent de tipul de ciorbă aleasă, fie că este acră, cu carne sau vegetariană, aceasta poate fi consumată la orice masă, făcându-se astfel parte integrantă dintr-o dietă echilibrată. Despre acest preparat a vorbit, într-o postare publicată pe pagina de Facebook, unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic.
”Slăbiți cu ciorbă!
Se pare că ciorba este cunoscută în tradițiile multor popoare ca fiind preparatul ideal pentru slăbit. Iar luna ianuarie ar putea fi dedicată ciorbei, un fel de strategie dietetică după excesele de sărbători.
În cărțile de nutriție se spune: “de la ciorbă încoace nu s-a inventat nimic mai echilibrat și mai sănătos la capitolul alimentație”- chiar dacă vorbim de ciorbă de perișoare, ciorbă de cartofi cu afumătură sau ciorbă de porc acrită cu zeamă de varză.
Ce avantaje are ciorba din punct de vedere nutritiv?
Are peste 80% apă, în care se găsesc cantități mici de carne, legume și făinoase (orez sau cartofi). Deci indiferent cât de consistentă este, o porție de ciorbă va fi echivalentă cu jumătate de porție de felul 2!
În ciorbă nu se poate “ascunde” grăsimea, aceasta se ridică la suprafață și poate fi îndepărtată ușor. Ciorba ține stomacul plin de două ori mai mult timp decât o porție de felul 2, fenomen numit “paradoxul ciorbei”- deci e și sățioasă și dietetică!
Nu contează dacă ciorba e acrită cu borș sau zeamă de varză, ambele produse sunt fermentate, conțin bacterii benefice și au efect probiotic.
La capitolul porție corectă puteți fi generoși, 2-3 polonice de ciorbă satură și umplu stomacul cat să nu mai rămână loc pentru alte mâncăruri periculoase pentru siluetă.
Ciorba hidratează, încălzește și hrănește cu puține calorii. Indiferent că e cu carne sau doar cu legume, că o mâncați caldă sau rece, că este acră sau dulce, reconsiderați ciorba și supa în alimentația zilnică.
Și nu, nu se mănâncă ciorba doar la masa de prânz, ci și la cină- nu uitați că francezii numesc masa de seară “souper”. Iar pentru cei care vor să slăbească, ciorba este felul unic de consumat la orice masa.
Nimic nu satură mai bine decât ciorba- e spornică, ieftină și practică- dintr-o oală de ciorbă poți mânca câteva zile. Deci abuzați de ciorbă după sărbători și o să aveți surpriza să slăbiți fără să vă fie foame”, a puncta medicul nutritionist Mihaela BIlic în postarae publicată pe pagina de Facebook.
Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Mihaela BIlic
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Piteștiul își modernizează infrastructura. Patru străzi de pământ vor fi modernizate