Sărbătorile de iarnă aduc cu ele mese îmbelșugate, pline cu delicii culinare și arome festive. Totuși, consumul excesiv de alimente grele și băuturi poate afecta serios starea de sănătate, mai ales după o perioadă de post, în care ne-am obișnuit cu mese frugale și pe bază de vegetale. Medicul cardiolog Adrian Tase își continuă misiunea de a avea grijă de sănătatea argeșenilor și oferă recomandări esențiale pentru a ne bucura de sărbători fără riscuri.
Cum să consumăm carne de porc cu măsură?
Dr. Tase atrage atenția asupra modului în care carnea de porc, principalul protagonist al mesei de Crăciun, poate deveni problematică, mai ales pentru persoanele cu afecțiuni cardiace, obezitate sau tulburări metabolice:
Carnea de porc consumată irațional poate intra în conflict cu starea de sănătate, mai ales la pacienții cu probleme cardiace sau digestive. Recomand moderația, iar sursele sigure sunt obligatorii pentru a preveni infecții grave precum trichineloza.”
Un aspect crucial subliniat de medic este verificarea riguroasă a cărnii:
Porcii comercializați trebuie să fie testați pentru parazitul Trichinella spiralis, care poate cauza miocardită, o afecțiune gravă a inimii. Consumați doar carne provenită din surse sigure.”, este sfatul doctorului Adrian Tase.
Sfaturi pentru o digestie mai ușoară
Carnea de porc este adesea greu de digerat, iar excesul poate suprasolicita ficatul, pancreasul și sistemul digestiv. Medicul Adrian Tase vine cu următoarele recomandări:
- Mestecarea corectă a alimentelor.
- Prepararea cărnii cu ulei de măsline pentru a reduce grăsimile nesănătoase.Vă puteți bucura, deci, de friptură, sarmale, cârnați, tobă sau chiar șorici, cu cumpătare: mai degrabă la masa de prânz decât la cină, preparându-le, de preferință, cu ulei de măsline și urmate, ca desert, de un măr sau o portocală.
Abia intrată în organism, carnea de porc este supusă procesului de masticație (mestecare), fiind sfâșiată de dinți prin efortul mecanic al maxilarelor. Ajunsă în duoden, ea este pregătită de către sărurile biliare pentru descompunerea biochimică. Secreția acestor săruri presupune un efort concertat al ficatului și al aparatului biliar. Producția excesivă a amilazelor, tripsinelor și a altor enzime lipoproteolitice necesare procesului de descompunere a proteinelor și grăsimilor poate suprasolicita pancreasul. Urmează absorbția intestinală a chintesenței cărnii și ea un proces laborios. Produsele de degradare metabolică ai cărnii solicită din plin segmentul terminal al tubului digestiv – colonul și rectul (intestinul gros). Absorbția se traduce prin traversarea vilozităților intestinale și pătrunderea în circulație a biomoleculelor. Carnea de porc bogată în grăsimi poate altera astfel tabloul lipidic al sângelui sau lipidograma.”, arată medicul Adrian Tase.
Echilibrul alimentar – cheia sănătății
Medicul cardiolog amintește beneficiile proteinelor din carne, dar și riscurile unui consum exagerat:
Creșterea excesivă în plasma sanguină a colesterolului, în special a celui «rău» (fracțiunea LDL), constituie un factor major de risc pentru infarctul miocardic acut și, prin urmare, necesită un tratament specific cu medicamente eulipemiante de tip statin sau fibrat. Totuși, consumată moderat, aceasta aduce proteine valoroase, esențiale în procesul de creștere și dezvoltare a copilului și adolescentului; imunitare – apărarea împotriva infecțiilor prin sinteza anticorpilor și pentru obținerea performanțelor fizice și intelectuale.”.
Alimentația și bolile cardiace
Pentru pacienții cu afecțiuni cardiace, dr. Tase oferă sfaturi simple și eficiente:
- Evitarea consumului de sare în exces, care agravează hipertensiunea și insuficiența cardiacă. Clorura de sodiu este interzisă pacienților hipertensivi, ca și celor ajunși în faza evolutivă de insuficiență cardiacă. Mai mult, sarea de bucătărie este prohibită la toți pacienții care prezintă edeme, fie de origine cardiacă, fie de altă natură. În aceste situații poate fi utilizată sarea fără sodiu, recte clorura de potasiu.
- Usturoiul crud, dincolo de aroma specifică, are efect benefic asupra presiunii sanguine, nu însă preparat ca mujdei!
- Vinul roșu în cantități mici, pentru a echilibra lipidele din sânge. Acesta limpezește plasma de grăsimile în exces, dar recomandăm prudență la pacienții hipertensivi.
În perioada sărbătorilor de iarnă, serviciul de urgențe al Spitalului Județean înregistrează în fiecare an pacienți cu diagnostice specifice exceselor alimentare, ca urmare a meselor copioase din care nu lipsește delicioasa carne de porc! Bucurați-vă de friptură, sarmale sau șorici, dar cu măsură. Moderația și cumpătarea sunt cheia pentru a avea sărbători fără asemenea incidente!”, subliniază medicul.
Medicul Adrian Tase le dorește tuturor argeșenilor sărbători liniștite, fericite și, mai ales, cu sănătate!
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Medicul Adrian Tase – sfaturi despre cum să ne pregtim pentru vremea rece