Elena Lasconi îi așteaptă pe liberali la dialog, răstindu-se din pragul ușii

de | 03.08.2024 22:00 | Din ediția tipărită, Național, Politic

  • Traian Băsescu o vede cu Ciolacu în turul al doilea și îi recomandă puțină „modestie”
  • Liberalii o invită să-și revizuiască discursul agresiv dacă dorește cu adevărat un dialog constructiv

Cu siguranță că mulți vă amintiți de replica dată de mamele care vă așteptau în fața casei, cu nuiaua pitită la spate: „Hai, vino acasă că nu îți fac nimic!”. Cam așa decurge și dialogul dintre USR și PNL. Pe de o parte, Elena Lasconi, noul președinte al USR, se declară deschisă și foarte deschisă către dialog cu PNL, dar, în paralel, aruncă săgeți și replici acide către partidul lui Ciucă. Nici liberalii nu se lasă mai prejos și susțin că un dialog nu poate fi posibil decât dacă Lasconi renunță la limbajul agresiv.

Elena Lasconi: „În armată răspunzi la ordine şi domnul Ciucă asta a făcut, a răspuns la ordinele din partid”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, s-a declarat deschis la o eventuală  întâlnire cu lidera USR, dar numai dacă va avea grijă la mesajele pubice prin intermediul cărora atacă PNL. Ciucă s-a arătat deranjat de faptul că Lasconi a declarat că partidul său are nevoie de… igienizare.

”Dacă nu mă înşel, doamna Elena Lasconi – pe care o felicit încă o dată – împlineşte o lună de când a preluat conducerea partidului USR şi cred că în această lună nu a reuşit să vadă cu adevărat toată perspectiva de la acest nivel politic. Eu cred că dumneaei are în continuare timp şi preocuparea necesară să vadă care sunt problemele din interiorul USR şi după aceea să dea sfaturi celorlalţi lideri politici”, a declarat Nicolae Ciucă.

Primărița Câmpulungului crede însă că această motivație este doar un pretext de amânare a discuțiilor. Răspunsul dat a sporit și mai mult tensinile dintre cele două partide, căci Lasconi i-a mai îndesat lui Ciucă noi vorbe „de bine” și a mai transmis PNL și alte directive: „Armata este una dintre cele mai nedemocratice instituţii şi e bine să fie aşa. În armată răspunzi la ordine şi domnul Ciucă asta a făcut, a răspuns la ordinele din partid. Nu ştiu ale cui şi nu mă interesează, pentru că eu am treabă cu partidul meu. Asta am spus-o de multe ori, nu doar atunci. A fost influenţat de cineva să facă asta. Am aflat de această declaraţie pe care a făcut-o domnul Ciucă şi m-a întristat. Şi asta se datorează faptului că noi (..) dialogăm prin intermediul presei. Eu nu am iniţiat nicio întâlnire, am spus că sunt deschisă dialogului. Pe de altă parte, USR o să aibă întotdeauna uşa deschisă pentru un dialog cu PNL. PNL să se detașeze de Klaus Iohannis, pentru că este o mare dezamăgire pentru români şi le face rău. S-a îndepărtat foarte tare de oameni, zici că e în altă bulă, în alt univers, el nu mai reprezintă România, nu mai reprezintă românii şi cred că o să le facă bine lucrul acesta, dar eu nu le dau sfaturi, pentru că am treabă de făcut. Eu îl stimez pe domnul Ciucă, îl respect. Mi-aş dori foarte mult să avem un dialog şi, când spun asta, mă refer la un dialog constructiv, să lăsăm orgoliile la o parte şi să vorbim omeneşte.”, a declarat Elena Lasconi.

Liberalii către Lasconi: „Stilul ăsta foarte agresiv este, din păcate, un instrument politic care chiar n-are ce căuta la nivelul pretențiilor unui prezumtiv candidat la președinție”

Nici liberalii nu au rămas datori și au răspuns prin vocea purtătorului de cuvânt Ionuț Stroe, care a atras atenția asupra tonului „agresiv sau răstit”:  „Ușa să știți că a fost deschisă pentru orice fel de partener politic dispus la dialog. Atenție, dispus la dialog, nu agresiv, nu răstit, care judecă persoane și situații de care, să-mi scuzați exprimarea, habar nu are. Până la urmă, partidele politice sunt făcute să discute și noi, liberalii, vă spun sincer, suntem mult mai preocupați decât de un război politic, cu USR-ul sau cu alt partid zgomotos, în primul rând de interesele, drepturile, problemele electoratului de dreapta.”, a declarat liberalul Ionuț Stroe, adăugând:

„Din păcate, se continuă această linie extrem de agresivă, care nu face absolut nimic mai mult decât să ajute un discurs extremist. Poate doar să ajute partidele de stânga din România să crească. (…)Stilul ăsta impulsiv, răstit, agresiv chiar, nu se mai regăsește, astăzi, vă spun sincer, decât la formațiuni politice sau politicieni cu care în Europa, de exemplu, foarte puțini preferă să se așeze la masă. Pe noi v-am spus că ne preocupă interesele și problemele electoratului de dreapta. Și da, e vorba poate și de electoratul USR, care sunt convins, că are cu totul alte priorități decât eventualul scandal între PNL și USR. (…) Eu nu cred că doamna Lasconi e în măsură acum să pună condiții de dialog. Dacă își dorește cu adevărat și nu simulează această dorință de a dialoga, nu vine cu lucruri de genul ăsta și cred că doamna Lasconi nu a înțeles că nivelul de discuție politică de acum nu este cel din campania electorală pe care tocmai a dus-o la dânsa la Câmpulung. Aceste acuze, stilul ăsta foarte agresiv sunt, din păcate, instrumente politice care chiar n-au ce căuta la nivelul pretențiilor unui prezumtiv candidat la președinție.”

Ceva mai abrupt, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a replicat la rândul său: „Eu o invit să îşi vadă de treabă şi de lungul nasului în propriul partid, să ne lase partidul în pace. Dacă doamna Lasconi doreşte o colaborare şi doreşte mâini întinse către cel mai mare partid al dreptei, PNL, care a luat peste 28% la aceste alegeri, deşi toată lumea ne dădea ca fiind între 12% şi 14% (…), avem peste 38% dintre primarii României, avem 40% din consilierii locali şi judeţeni. Acum, să vii şi să spui că PNL are o problemă… Nu, PNL nu are nicio problemă şi o să vedeţi asta în următoarele luni.”

„Blonda lui Băsescu” are și slogan

În timp ce invitațiile la dialog dublate de „politețuri” se poartă în zona de mass-media, nu față în față, Elena Lasconi a început să-și asambleze bannerele de promovare în calitate de candidat la președinție, mai ales că are timp de recuperat în fața lui… „Un soldat în fruntea țării”. Lasconi are și slogan: „Sufletul unei nații, viitorul unei generații”.

Și tot Lasconi are un susținător într-un fost președinte al României, Traian Băsescu, cel care ar vedea-o în turul al doilea. Este și motivul pentru care televiziunile au numit-o pe primărița Câmpulungului „noua blondă a lui Băsescu”.

Întrebat recent dacă o vede pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale, Traian Băsescu a replicat: „Păi încerc să o compar cu ceilalţi care sunt pe piaţă în momentul de faţă. Nu văd în afară de Ciolacu, ce are în spate un mastodont, un alt candidat care poate intra în turul doi”.

Băsescu i-a oferit un sfat: „Modestie şi poarta deschisă pentru toţi oamenii cinstiţi care ar vrea să vină alături de ea”.

Material realizat de Iulia Bădulescu.

Sursă foto: ediția tipărită.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

USR: Lipsa de poziționare a ministrului Educației descurajează victimele să spună ceea ce au pățit

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Elena Lasconi | Ionuț Stroe | Klaus Iohannis | Traian Băsescu | Vedea

Ultimele articole