“Eliminarea stereotipurilor de gen și oferirea de oportunități egale sunt priorități când vorbim despre întărirea pieței muncii”

de | 18.10.2024 10:34 | Național, Politic

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat joi la Forumul “Reziliența în acțiune – Femeile lider în societățile democratice”, organizat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență la Palatul Parlamentului. În cadrul conferinței, au fost discutate provocările și oportunitățile cu care se confruntă femeile pe piața muncii, în administrație, dar și în politică ori în viața de familie.

Datele oficiale (conform ONU) arată că femeile din România dedică 17,5% din timpul lor pentru activități casnice neplătite, comparativ cu 9,4% alocat de bărbați. De asemenea, în toate industriile, femeile sunt depășite numeric de bărbați în funcții de conducere și top management. Sunt doar câteva date care arată că încă este nevoie de schimbări care să asigure o reală egalitate de gen și de șanse care să pună în valoare întregul potențial al femeilor.

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a arătat, în acest context, că sunt semnale încurajatoare privind reducerea inechităților de gen pe piața muncii din țara noastră. De asemenea, ministrul a subliniat necesitatea continuării dezvoltării politicilor publice care să sprijine crearea de locuri de muncă de calitate pentru femei, formarea și recalificarea profesională, adaptate economiei moderne și tranziției verzi și digitale, reducerea disparităților salariale și promovarea unui mediu de lucru echitabil, potrivit informării publicate.

”Femeile sunt reziliente prin însăși natura lor. Sunt creative, hotărâte, bine pregătite și contribuie semnificativ la dezvoltarea societății. Eliminarea stereotipurilor de gen și oferirea de oportunități egale sunt priorități când vorbim despre întărirea pieței muncii. De asemenea, este necesar să avem politici publice care să asigure echilibrul între viața profesională și cea personală, prin concedii de maternitate/paternitate, locuri de muncă part-time și programe flexibile. Prevenirea hărțuirii la locul de muncă este o altă prioritate a MMSS, România fiind semnatară a Convenției nr. 190/2019 a OIM privind eliminarea violenței și hărțuirii, Convenție care a fost recent ratificată”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu, potrivit sursei citate.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale derulează programe dedicate de îmbunătățire a competențelor și pentru un mediu de lucru sigur și incluziv. În acest sens va continua colaborarea cu partenerii sociali pentru găsirea celor mai bune soluții pentru a construi o piață a muncii echitabilă, în care femeile și bărbații beneficiază de aceleași oportunități și condiții de muncă.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB MMSS

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Vorbitorincii vin la Pitești, pe 19 octombrie, la Filarmonică

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Muncii | Ministrul Muncii | Simona Bucura-Oprescu

Ultimele articole