ESTERA STĂMOIU, președinte OAMGMAMR filiala Argeș: „Cred cu tărie în potențialul  asistenților medicali de a-și afirma  liberalismul profesiei.”

de | 11.12.2023 10:10 | Județean, Lifestyle

Recenta întrunire a Consiliului Național al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, care s-a desfășurat în perioada 5-6 decembrie, la Brașov, aduce o veste bună asistenților medicali, și anume, înaintarea de către conducerea OAMGMAMR a propunerii de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, în sensul includerii prevederilor legale în baza cărora Cabinetele de practică independentă a profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de asistent medical sau a profesiei de  moașă, să poată deveni furnizori de servicii medicale care să poată încheia relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Estera Stămoiu - ordinul asistentilor

Prezentă la ședința Consiliului Național, Estera Stămoiu, președinte al OAMGMAMR filiala Argeș, ne-a declarat:

Sperăm ca anul 2024 să aducă aceste modificări legislative propuse de organizația noastră profesională, astfel încât colegii noștri, care aleg să profeseze independent, ca titulari de cabinete, să aibă posibilitatea  decontării de către casele de asigurări, în condițiile legii, a serviciilor asigurate și prestate către populație, în cadrul acestor structuri medicale. Este nevoie de această modificare legislativă  !

Astfel, OAMGMAMR, prin reprezentanții săi, își asumă  un rol activ, determinant în ceea ce privește identificarea acelor soluții normative apte să asigure evoluția profesiei de asistent medical, ca profesie liberală, conservând deopotrivă valorile și principiile care guvernează exercitarea acestei profesii.

În contextul evoluției constante a sistemului de sănătate și al dinamicii nevoilor de îngrijiri de sănătate, propunem o nouă dimensiune a independenței profesiei, păstrând continuitatea valorilor istorice care stau la baza exercitării acestei profesii, dar conturând și noi direcții de dezvoltare a acesteia, în acord cu tendințele de evoluție ale societății.

Profesia de asistent medical  nu trebuie să își găsească justificarea exclusiv în rolul  pe care l-a jucat de-a lungul istoriei, ci trebuie să își legitimeze independența profesională prin potențialul profesional creator pe care îl pot pune asistenții în slujba cetățenilor, adaptându-se schimbărilor inerente care caracterizează societatea.

 

La nivelul profesiei se resimte necesitatea valorizării, susținerii și încurajării asistenților medicali pentru a practica independent profesia, în deplină valorificare a competențelor profesionale în îngrijirile de sănătate, având în vedere rolul deosebit de important al asistenților medicali  în asigurarea îngrijirilor de sănătate.

Cu precădere, în ceea ce privește profesia de asistent medical, independența nu reprezintă doar o trăsătură a statutului profesional, ci inclusiv o necesitate fundamentală, având în vedere rolul asistentului medical de resursă indispensabilă a sistemului de sănătate.

Prin raportare la evoluția profesiilor liberale de asistent medical la nivel european, generată inclusiv de schimbările dinamice ale societății și prin diversificarea nevoilor de sănătate, se reclamă, de foarte multe ori, posibilitatea ca serviciile prestate de anumite profesii liberale din domenii de activitate conexe să poată fi prestate într-o manieră integrată, oferind pacientului  acele soluții medicale complexe și complete. Astfel, serviciile integrate ar putea reprezenta o soluție de îmbunătățire a activităților întreprinse de profesiile liberale la nivel european prin  oferirea unor servicii de natură medicală complexe, apte să asigure accesul tot mai mare al populației.

În concluzie, definirea la nivelul legislației a cabinetului profesiei de asistent medical ca furnizor de servicii medicale poate reprezenta un pas important consacrat să consolideze rolul asistenților medicali liberali la nivelul sistemului  de sănătate, menit să stimuleze pe de-o parte colaborarea interprofesională, iar pe de altă parte, să determine o creștere a încrederii publice față de profesia noastră, cât și o creștere a accesului populației la aceste servicii.”

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș: ”Binecuvântează, Doamne, România! Binecuvântează-i, Doamne, pe români, oriunde s-ar afla!”

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Estera Stămoiu