Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș: ”Asistenții medicali și moașele sunt vectori importanți în promovarea și menținerea sănătății copiilor”

de | 26.06.2024 11:52 | Județean, Lifestyle

Ieri, 25 iunie, asistenții medicali argeșeni au participat la simpozionul ”ÎMPREUNĂ PENTRU O GENERAȚIE SĂNĂTOASĂ-ediția a XI-a”, organizat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) filiala Argeș, în parteneriat cu Spitalul de Pediatrie Pitești.

Ca un preambul al Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de droguri, marcată în data de 26 iunie, tema propusă de organizatori, ”DE LA DEPRESIE, LA DEPENDENȚE” reuniunea a adus în atenția participanților strânsa legătură bidirecțională existentă între depresie și dependențe, acestea menținându-se și intensificându-se una pe cealaltă, fenomen cu o preponderență îngrijorătoare în rândul adolescenților și copiilor, potrivit comunicatului remis presei.

În mesajul de deschidere, Estera STĂMOIU, președinte OAMGMAMR Argeș, a adresat un mesaj de mulțumire participanților și a evidențiat rolul vital al asistenților medicali în susținerea protecției și educației pentru sănătate a tinerilor și copiilor: ”Sănătatea copiilor este un domeniu în care informarea publică și prevenția joacă un rol esențial, iar asistenții medicali au un rol crucial în acest domeniu.

Copiii și adolescenții reprezintă 100% din viitorul țării. Avem responsabilitatea să le susținem sănătatea încă de la naștere. Această responsabilitate e o mare oportunitate de a promova generații de argeșeni sănătoși. Pentru a realiza acest lucru, nu trebuie doar să avem grijă de copii și adolescenți atunci când sunt bolnavi, ci trebuie să facem toate eforturile pentru a-i menține sănătoși.

Sănătatea începe în afara sistemului medical. Familiile, comunitățile, educația, alimentația adecvată, igiena bună  sunt printre principalii determinanți ai sănătății.

Când copiii și adolescenții intră în contact cu sistemul de sănătate au nevoie de acces rapid la profesioniști pregătiți, care să le susțină creșterea și dezvoltarea, să promoveze sănătatea și siguranța și să ofere îngrijiri de calitate. A face sistemul de sănătate să răspundă mai bine nevoilor lor, nu e doar o responsabilitate profesională, e și o datorie morală.

Trebuie să promovăm o abordare coordonată în echipă, incluzând medici de familie, pediatri, asistenți medicali, psihologi, și toate părțile interesate.

Depresia și dependențele  sunt  probleme de sănătate serioase și adesea interconectate, cu o relație complexă. Persoanele care suferă de depresie pot fi mai predispuse să dezvolte dependențe de substanțe sau comportamente, iar dependențele  pot agrava simptomele depresiei. În acest eveniment, vom explora relația dintre depresie și dependență, cum se pot influența reciproc și cum pot fi abordate în mod eficient.

Asistenții medicali și moașele sunt vectori importanți în promovarea și menținerea sănătății, prin activitatea profilactică și curativă pe care o desfășoară, a cărei componentă  importantă este si educația pentru sănătate.”

Prezentă la eveniment, dr. Adina Enescu, director medical la Spitalul de Pediatrie Pitești, a subliniat creșterea alarmantă a consumului de substanțe ilicite în rândul tinerilor, de la vârste din ce în ce mai mici, ceea ce contribuie la creșterea implicațiilor negative la nivel de individ, familie, societate.

Lucrările prezentate au cuprins un spectru larg al dependențelor, de la alcool, tutun, droguri, medicamente, internet și social media, ecrane, alimentație.

Sesiunea educațional-profesională a fost susținută prin prezentarea de către autorii lucrărilor științifice elaborate de următorii speakeri:

  • Dependențele copiilor, îngrijorările părinților – as. med. pr. Florica Stoica, Spitalul de Pediatrie Pitești;
  • Dependența de substanțe psihoactive – as. med. pr. Claudia Horeboiu, DSP Argeș;
  • Dependența de alimente, sucuri și energizante – as. med. Vasilescu Ana-Maria, Spitalul de Pediatrie Pitești;
  • Dependența de ecrane – Dana Bușcan și Larisa Ionescu – eleve  anul II, Școala Postliceală Sanitară ”Christiana” Mioveni;
  • Atacul de panică – as. med. pr. Zina Roșu, DAS Pitești – Școala Gimnazială ”Tudor Arghezi”;
  • Consecințele psihosomatice ale dependențelor – dr. Geanina Nedelcu, Spitalul de Pediatrie Pitești;
  • Drumul către vindecare și posibilitatea unui nou început – material video realizat de psiholog Camelia Neacșu.

La finalul simpozionului, Nelli Homeghiu, vicepreședinte al OAMGMAMR Argeș a evidențiat faptul că dependențele și depresia reprezintă probleme larg răspândite, acute, care se extind de la populația adultă spre minori, copii și adolescenți, iar asistenții medicali contribuie la implementarea celor mai bune practici în îngrijirea și reabilitarea tinerilor pacienți cu adicții.

Foto descriptiv. Sursă foto: OAMGMAMR Argeș:

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Marcel Ciolacu: ”Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Ultimele articole