Ziua Mondială a Sănătății, zi de referință în calendarul zilelor medicale internaționale, a fost marcată de OAMGMAMR Filiala Argeș prin organizarea webinarului „Start cu speranță”, cu participarea asistenților medicali din unități sanitare argeșene.
În acest context, Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș, a declarat:
”Tema și mesajul promovate de OMS în acest an, „Început sănătos, viitor plin de speranță” au fost o sursă de inspirație pentru o nouă etapă a campaniei noastre privind prevenția în sănătate pentru toate specialitățile și ariile de competență specifice asistenților medicali. Astăzi, sănătatea fizică și psihică a mamei și a bebelușului ei este esențială: reprezintă fundamentul unei familii echilibrate și al unei comunități sănătoase. Bunăstarea lor este o adevărată pârghie pentru construirea unui viitor plin de speranță.
În cadrul evenimentului au fost prezentate asistenților medicali informații de sănătate utile referitoare la sarcină, naștere și perioada postnatală, faptul că femeile și familiile au nevoie de îngrijire de înaltă calitate care să le susțină fizic și emoțional, înainte, în timpul și după naștere.
Unul din obiectivele webinarului a fost de a transmite asistenților medicali că în calitate de profesioniști din domeniul sănătății care oferă îngrijiri, ei reprezintă și unul din vectorii semnificativi în comunicarea și educația pentru sănătate a populației, astfel încât să fie realizabilă reducerea, chiar stoparea deceselor materne și a nou-născuților care pot fi prevenite.
Lucrările științifice realizate și prezentate de colegi asistenți medicali, cărora le transmit mulțumiri pentru implicare, au evidențiat că asistenții medicali și moașele sunt parte integrantă a echipelor multidisciplinare, au rol determinant în acordarea îngrijirilor de sănătate mamei și copilului, au abilitățile și cunoștințele necesare pentru a oferi informații de sănătate utile referitoare la sarcină, naștere si perioada postnatală.
Neacșu Amalia, asistent medical, Spitalul Județean de Urgență Pitești, a surprins în lucrarea sa rolul asistenților medicali în educația pentru o viață sănătoasă, marcând importanța unui stil de viață sănătos și a consulturilor înainte, în timpul și după sarcină.
Neață Constantina, asistent medica șef, Spitalul Județean de Urgență Pitești a făcut o trecere în revistă a prevenirii complicațiilor în sarcină și a adus în atenție maternologia ca o nouă perspectivă a activității medicale și, nu în ultimul rând, a punctat aspecte legate de optimizarea activității asistenților medicali.
Homeghiu Nelli, vicepreședinte OAMGMAMR Argeș a prezentat însemnătatea primelor 1.000 de zile, de la începutul sarcinii până la vârsta de 2 ani, în dezvoltarea ulterioară, cu impact asupra sănătății întregii vieți, această fereastră de timp oferind o „fereastră” unică de intervenție nutrițională pentru construirea sănătății pe termen lung.
Cîrjan Iuliana, psiholog Spitalul Municipal Curtea de Argeș a abordat un subiect sensibil emoțional, dar, din nefericire, prezent în activitatea medicală, comunicarea veștilor triste în cazul decesului sau avortului spontan. Au fost menționate câteva moduri și atitudini adoptate în dialogul cu persoanele afectate de veștile triste: recunoașterea și acceptarea durerii și suferinței, solicitarea și acceptarea profesioniștilor din domeniul sănătății mintale sau a grupurilor de sprijin, comunicarea cu persoane dragi.
A fost un panel științific vast, urmărit cu atenție de participanți, cărora le mulțumesc pentru prezență, încurajându-ne astfel să continuăm seria de evenimente dedicată prevenției în sănătate. Permanentizarea acțiunilor pentru îmbunătățirea sănătății prin promovarea și coordonarea unei agende de sănătate la nivelul organizației noastre profesionale, care abordează prevenția și furnizarea serviciilor de calitate, cât și educarea populației și a profesioniștilor din domeniul medical este un obiectiv pe termen lung, concretizat în acțiuni specifice, în care se înscrie și acest webinar.
În spiritul Zilei Mondiale a Sănătății transmit asistenților medicali, tuturor profesioniștilor din sănătate, gânduri bune, sincere mulțumiri și oneste aprecieri pentru fiecare gest de îngrijire a pacienților, pentru inepuizabila dedicare acordată semenilor care caută vindecare, pentru modestie, empatie, curaj și devotament! Vă mulțumesc că ați transformat vocația în profesie!
La mulți ani, binecuvântați cu sănătate, sănătatea dumneavoastră fiind indispensabilă îndeplinirii misiunii profesionale!”
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Cea de-a 48-a ediție a Festivalului „Simfonia Lalelelor” se apropie!