anchetaonline.ro

Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș: „Celebrăm Serviciul de Ambulanță Județean Argeș, celebrăm oamenii care sunt „Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor!”

de | 28.07.2025 10:25 | Știri

În 28 iulie 1906, la inițiativa profesorului Nicolae Minovici, sub deviza ”Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor!”, se înființează ”Societatea de Salvare din București”, având primul echipaj format din vizitiu și sergent de oraș, care utilizau o trăsură trasă de cai.  Din anul 1907, Salvarea funcționează regulat, România devenind al treilea stat din Europa, după Olanda și Austria, cu un astfel de serviciu. În 1912, au fost aduse în București, de la Paris, primele ambulanțe de tip auto. În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, „împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.

Începând cu anul 2015, se instituie ziua de 28 iulie ca Ziua Națională a Ambulanței din România, acordând astfel, o binemeritată apreciere oficială a serviciilor acestei instituții medicale și a profesionalismului lucrătorilor care o deservesc.

În contextul aniversar, Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș, a declarat:

„Ziua Națională a Ambulanței din România este un moment oportun de a transmite asistenților medicali, medicilor, ambulanțierilor, voluntarilor, întregului personal al Serviciului de Ambulanță Județean Argeș deplina considerație și respectul sincer pentru implicare, dăruire și responsabilitatea asumată pentru salvarea de vieți. Dar, este deopotrivă, ocazia adecvată de a aminti tuturor cât de importanți sunt acești oameni-cheie în sistemul integrat de urgență din România ! Prin rezultatele obținute și sacrificiile depuse în slujba binelui comun, ei, „salvatorii din linia întâi”, ocupă un loc special, un loc de cinste în inimile oamenilor. Este un loc dobândit prin muncă permanentă și epuizantă, contra-cronometru, pentru a reda o nouă șansă la viață.

Ambulanța este serviciul la care populația apelează prima dată în situațiile critice, situații care pot face diferența în ceea ce privește viața proprie, viața celor dragi sau chiar a unor necunoscuți.

La nivelul Serviciului de Ambulanță Județean Argeș, își desfășoară activitatea peste 140 de asistenți medicali, număr insuficient în raport cu solicitările și nevoile cetățenilor. Asistenții medicali sunt conștienți că misiunea lor este dificilă, dar bazându-se pe ceea ce au învățat, pe profesionalism și puterea de sacrificiu, pe valorile fundamentale care le ghidează vocația, pe colaborare interprofesională eficientă, ei știu că, de cele mai multe ori, intervențiile lor fac diferența între viață și moarte. Împreună cu ceilalți membrii ai echipajelor de pe ambulanțe, asistenții medicali sunt participanți direcți la înfăptuirea fiecărui miracol în nobila lor misiune de salvare de vieți.

Dincolo de aspectele tehnice, materiale sanitare, logistică, parc auto, serviciile de ambulanță sunt  formate din OAMENI, care sunt prezenți zi și noapte pe străzi, în casele celor care le solicită ajutorul, în orașe și sate, la munte și la mare, care lucrează neobosit pentru salvarea de vieți. Înfruntând caniculă, furtuni, viscole și necăutând scuze pentru a renunța în fața dificultăților inerente, OAMENII de la „Salvare”, așa cum adesea populația îi numește, sunt prezenți acolo unde sunt solicitați, în permanentă luptă cu timpul, pentru a face ceea ce știu cel mai bine, să amelioreze starea de sănătate, să reducă suferința, să salveze vieți în situații critice.

În cadrul proiectului media „PREVENȚIE, SĂNĂTATE, VIAȚĂ”, derulat de filiala noastră, emisiunile din luna iulie, și nu numai, sunt consacrate asistenților medicali din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Argeș, aducând în atenție aspecte definitorii ale activității lor în cadrul comunităților și punând în valoare competențele și experiența profesională dobândite de aceștia. Astfel, asistenții medicali Tatiana Buzatu, din substația Câmpulung și Bogdan Crăciun, din substația Pitești, prezintă informații și cunoștințe substanțiale menite să familiarizeze populația cu principiile acordării primului ajutor și intervențiile inițiale aplicate în caz de urgențe medicale până la sosirea echipajelor medicale specializate.

Este un privilegiu și o onoare să îndrept gânduri bune și mulțumiri angajaților Serviciului de Ambulanță Județean Argeș, îndeosebi asistenților medicali.

Însoțesc mulțumirile, dorindu-le să rămână extraordinari în viețile semenilor salvați, să-și păstreze energia și puterea atunci când îi cuprinde oboseala, să transforme îngrijorarea în curaj, dârzenie și inspirație profesională.

Regăsim transpusă în activitatea cotidiană a personalului serviciilor de ambulanță, ceea ce inițial a fost consacrată ca deviză instituțională, „Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor!”. Este un mod de viață, este exprimarea și descrierea în fapte a cuvintelor, pentru că fiecare asistent medical, medic, fiecare salariat al serviciilor de ambulanță, prin respectul manifestat pentru oameni, prețuiește și onorează VIAȚA, fiind necondiționat, „Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor!”!, a încheiat mesajul Estera Stămoiu.

 

Foto descriptiv

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Nou director medical la Spitalul Orășenesc Mioveni

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole