Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș: ” În spatele fiecărui diagnostic de cancer se află o poveste umană unică”

de | 04.02.2025 11:21 | Județean, Lifestyle

Marcată anual la 4 februarie, Ziua Mondială a Cancerului, își propune să crească gradul de conștientizare și să mobilizeze comunitatea globală pentru a înregistra progrese în prevenirea, screening-ul, detectarea, diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea cancerului. În acest context, Estera Stămoiu, președintele OAMGMAMR Argeș, subliniază importanța conștientizării și abordării umane în lupta împotriva acestei boli devastatoare. Campaniile de prevenție și educație în sănătate sunt esențiale pentru a reduce povara cancerului și a încuraja populația să acceseze programele de screening disponibile. Mesajul central al acestei zile este „Uniți prin Unicitate”, o invitație la solidaritate și responsabilitate individuală în îngrijirea sănătății.

În cele mai recente rapoarte publicate de Comisia Europeană în anul 2025, se arată că ratele de supraviețuire în cazul cancerului sunt în creștere în întreaga UE. În același timp, cancerul continuă să fie o problemă de sănătate publică, iar inegalitățile în materie de cancer persistă în statele membre.

Ca recunoaștere a acestui fapt, majoritatea țărilor au elaborat planuri naționale de combatere a cancerului care se aliniază îndeaproape la elementele-cheie ale Planului european de combatere a cancerului.

Tema pentru Ziua Mondială a Cancerului 2025-2027 este „Uniți prin Unicitate” (United by Unique), intenția fiind de a sublinia faptul că fiecare experiență este diferită, oamenii au nevoi și perspective unice, iar sistemele de sănătate trebuie să se concentreze pe tratarea pacientului cu toate particularitățile lui, nu doar boala, pentru reducerea poverii cancerului.

În acest context, Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș, a declarat: ”Cancerul este mai mult decât un diagnostic medical, este un simțământ profund personal. În spatele fiecărui diagnostic se află o poveste umană unică, despre durere, vindecare, curaj, singurătate, tristețe, furie, acceptare, dragoste și multe altele. O abordare centrată pe oameni a îngrijirii cancerului, care integrează pe deplin nevoile unice ale fiecărui individ, cu compasiune și empatie, duce la cele mai bune rezultate în materie de sănătate.

Nevoia de informare pentru sănătate este foarte mare. În acest context, OAMGMAMR Argeș derulează și  în acest an campanii de  prevenție, prin  care ne dorim  să comunicăm cu asistenții medicali și astfel să ajungem la cât mai mulți oameni.

Suntem cu toții de acord că, în calitatea noastră de profesioniști, avem responsabilități pentru prevenție și rămânem angajați să lucrăm împreună cu toate părțile interesate de promovarea educației pentru sănătate.

Lupta împotriva cancerului a reprezentat una dintre prioritățile Ministerului Sănătății, în ultimii 2 ani. Avem adoptat un Plan național de combatere și control al cancerului aliniat cu recomandările Planului european. Suntem optimiști că existența acestui Plan va oferi o abordare coerentă, că va îmbunătăți accesul populației la servicii de prevenire a cancerului.

Prioritizarea prevenției și educației în sănătate este o  activitate importantă a organizației noastre,  pe care o promovăm ferm. Prevenția reprezintă cheia pentru lupta cu aceste maladii grele, este cel mai puternic instrument de reducere a incidenței cancerelor. De aceea, îmi exprim convingerea că este necesar să continuăm să acționăm într-un efort comun pentru dezvoltarea acțiunilor de prevenție și a programelor de depistare precoce a acestor maladii. Milităm pentru dezvoltarea prevenției și pentru ca de programele de screening existente, și nu sunt puține,  să beneficieze cât mai multe persoane. Adevărata provocare este să convingem populația eligibilă si să o determinăm să acceseze cu încredere aceste programe.

Îmi exprim convingerea, că, poate astăzi mai mult decât oricând, este ziua unei decizii personale, aceea de grijă pentru sănătatea proprie, dar și de grijă pentru cel deja aflat în suferință. Și doar, așa, unindu-ne în unicitate, devenim ”împreună pentru sănătate”.”

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Dosarul Nordis. 11 inculpați reținuți și 2 în control judiciar

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: educație | Estera Stămoiu | Nordis

Ultimele articole